Magazin > Odnosi in prosti čas
4988 ogledov

Če imate te lastnosti, ste čustveno inteligentni

Ženska, kava, veselje, sreča, čaj Profimedia
Za čustveno inteligenco ni dovolj samo empatija in prijaznost.

Po tem, ko je Daniel Goleman 25 let pisal knjige in spodbujal raziskave na to temo, je ugotovil, da je čustvena inteligenca sestavljena iz štirih področij, znotraj teh pa je 12 lastnosti ljudi, ki so najbolj čustveno inteligentni.

1.Samozavedanje: Je sposobnost, da se uglasimo z lastnimi čustvi. Omogoča vam, da veste, kaj čutite in zakaj, pa tudi, kako vam ti občutki pomagajo in kaj lahko poskusite storiti, da vas ta čustva ne ovirajo. Ta sposobnost vam daje jasnost glede vaših vrednot, kar vam omogoča, da bolj odločno delujete. Eden najpomembnejših korakov pri razvijanju samozavedanja je priznanje svojih slabosti.

2. Samokontrola: Je sposobnost obvladovanja motečih čustev in impulzov. Če ostanete mirni pod pritiskov, si boste hitreje opomogli od vznemirjenosti. Če se načrti spremenijo, bodite prilagodljivi in ohranite pozitiven pogled. Sprejmite, da bodo nenadne spremembe vedno del življenja.

3. Socialna ozaveščenost: Nanaša se na natančnost pri branju in razlagi čustev drugih ljudi. Za razvoj te lastnosti potrebujete dobre sposobnosti poslušanja, da se lahko postavite v kožo drugih ljudi in ste empatični.

4. Ste sposobni upravljati različne odnose: Lahko enostavno združite skupino, ki deluje za neki poseben cilj, ste hkrati trener in mentor, saj s povratnimi informacijami ohranjate motivacijo ljudi. Z lahkoto rešujete konflikte in navdihujete druge k skupnim ciljem. Da bi razvijali to lastnost, poskusite v vsaki stvari videti dobro, piše 24.sata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1