Magazin > Odnosi in prosti čas
43382 ogledov

"Cel mesec sem delal, kar je žena hotela. Zgodilo se je to ..."

Obdarovanje, darila Profimedia
Ko je svojim prijateljem povedal načrt, so se mu prijatelji pričeli smejati. Zanimalo jih je, kako bo ta mesec drugačen od vseh ostalih v zadnjih osmih letih.

Več bralcev je ameriškemu novinarju in pisatelju A. J. Jacobsu predlagalo, naj en mesec popolnoma posveti svoji ženi. Ta mesec naj bi bil poln masaž, pogovorov o čustvih in gledanju romantičnih filmov. Zamisel se mu je zdela neverjetna, saj bi mu preizkus tudi omogočil raziskovanje zapletene dinamike moči v sodobnem ameriškem zakonu.

Svoji ženi Julie je povedal za akcijo, ki jo je poimenoval Ideal Husband. Jacobs je povedal, da je njegova žena ob novici skakala od veselja. Vseeno pa se njuna dinamika ni preveč spremenila, saj Julie velja za glavo družine. "Zaradi mojih preizkusov in službe je bila izpostavljena groznim mukam. Zaradi tega jo večinoma ubogam, vsaj pri hrani, potovanjih in oblačilih. Predvsem pri oblačilih, saj se oblačim grozno. Hočem samo, da so oblačila mehka in ohlapna," je pojasnil Jacobs.

Julie je tista, ki nosi hlače v njihovi družini. Zato se je ta mesec Jacobs odločil, da te hlače opere in zlika. V tem mesecu bo mislil samo na to, da je Julie srečna. "Prevzel bom vse njene zadeve, svoji ženi iz 21. stoletja bom kot žena iz 18. stoletja. Del mojega načrta je tudi dokazati Julie, da si ne želi take pretirane popustljivosti," je pojasnil Jacobs.

Seznam želja

Preden je začel s preizkusom, je prosil svojo ženo, naj mu pove vse stvari, ki si jih želi od njega v tem mesecu.

Julie ni oklevala in je takoj začela naštevati, kaj jo moti: "Začnimo s posteljo, ne potiskaj me na rob s svojimi šestimi blazinami. Ko prideš ponoči domov, me ne zbujaj s tem, da bi svetiš v obraz. Med filmi absolutno brez govorjenja. Med žalostnimi prizori me ne glej, če slučajno jočem."

S težkim srcem je poslušal vse stvari, ki jo motijo. Besede so neustavljivo letele iz njenih ust: "Ni treba kupiti prvega kosa sadja, ki ga vidiš v trgovini. Hrane ne meči stran, raje jo zavij in prihrani za naslednji obrok. Ne puščaj knjig povsod po stanovanju." Prav tako je zahtevala, naj se ne norčuje iz njene družine, naj ji poda preprost odgovor na preprosto vprašanja ter naj gre spati ob primerni uri, da ne bo zjutraj izgledal kot zombi.

Njenemu seznamu ni bilo konca. "Morda je bila pijana od moči ali pa je res izjemno težko živeti z mano. Verjetno sem izgledal, kot da sem dobil strel v glavo, saj se je Julie hitro omehčala in mi rekla, da me ljubi," je povedal Jacobs.

Začetek preizkusa

Preizkus je pričel tako, da je jutro začel s pohvalo. Kmalu zatem mu je žena dala navodilo, naj pripravi darilo za njenega očeta. Močno se je moral ugrizniti v jezik, preden je pričel z delom, saj ji običajno vedno nasprotuje. Vseeno to zanj ni sovražni argument, temveč bolj nežno pariranje. A hkrati se zaveda, da to ni v redu.

"Običajno se igrivo prepirava in to ni več zabavno po nekaj letih zveze. Na pogovor ne smem več gledati, kakor na ofenzivo in obrambo. V zvezi je potrebno sodelovati, zato se sedaj za vsako odločitev vprašam, kaj bi si Julie želela," je povedal Jacobs. 

Sedaj ji kaže pozornost tako, da nič ne komentira, ko mu Julie potisne roke pod majico, zato da jih ogreje. Čeprav je to navada, ki je res ne mara.

Kdo dela več?

New York Times je objavil, da ženske v povprečju opravijo dvakrat več gospodinjskih opravil kot moški. To razmerje velja tudi, če sta oba zakonca zaposlena za polni delovni čas. Pri ženskah je razmerje v varstvu otrok še slabše. Mame delajo z otroki petkrat več kot očetje, kar je enako kot pred 90 leti.

"Vedno sem mislil, da več naredim doma kot povprečen moški. Da bi se prepričal, sem prosil Julie, naj našteje vsa opravila, ki jih opravlja. Seznam je dolg. Vsa ta opravila bom en mesec opravljal jaz," je odločno povedal.

Njegova taktika je bila, da je agresiven in proaktiven. Toda vsa ta majhna opravila so ga prevzela. Dve uri je pisal, preostanek dneva pa je privijal gumbe na omare in razvrščal CD-je. Niti sanjalo se mu ni, kako Julie to uspeva.

A.J. upa, da bo ta preizkus prepričal pare, naj ga tudi oni poskusijo. Menil je, da se ga bo Julie hitro naveličala in prosila, naj preneha s tem. Vendar mu je zagotovila, da bi lahko dolgo trajalo, preden bi se to zgodilo. Vseeno meni, da jo A.J. zdaj bolj ceni.

"Ko sem mu dala moj seznam opravil, je doživel razodetje. Mislil je, da dela skoraj toliko kot jaz v gospodinjstvu, čeprav sem večino jaz opravljala. Povedala sem mu, da se bom težko vrnila nazaj na stari način," je poudarila Julie.

Meni tudi, da je ta preizkus dobro vplival na njun zakon. Sedaj sta spoznala, da zakon ni vedno neka velika gesta ampak skupek majhnih stvari.

Posilstvo Pasivnost žrtve ni privolitev Svet Pomemben korak, parlament sprejel zakon: "Le da pomeni da" oči, pisarna, utrujenost Slovenija Ne pozabite, da vam pripada dodaten dan dopusta
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.