Magazin > Odnosi in prosti čas
109 ogledov

Čimveč se ga dotikajte

mama, dojenček, novorojenček Žurnal24 main
Poskrbite, da se bo vaš otročiček že prvi mesec počutil varnega in bo imel dovolj miru. Čez dan se z njim več ukvarjajte, da bo ponoči več spal.

Končno ste dočakali prihod vašega malčka, ki ste ga čakali dobrih devet mesecev. Prvi mesec po porodu je zato zelo čustveno in nepozabno obdobje, ko se verjetno tudi večkrat na dan sprašujete, ali je najlepši novorojenček, kar ste ga kdaj videli, zares vaš otrok. Je pa to tudi naporno obdobje tako za starša kot novorojenčka, saj gre za čas spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana.

Prave prioritete

Prvi mesec življenja se novorojenček prvič srečuje z življenjem zunaj maternice, zato je v tem obdobju zelo občutljiv. Da se bo počutil čim varnejšega, mu priskrbite ljubeče, nežno in umirjeno okolje, predvsem pa ga postavite na prvo mesto. Ni važno, kako zelo si ga babica ali soseda želi videti in pocrkljati, vi ste starši, ki veste, kdaj ima otrok dovolj dražljajev iz zunanjega sveta. Zato brez slabe vesti odločno povejte, da dojenček potrebuje mir.


Popeljite ga v mirno noč

Prvi teden življenja večina novorojenčkov prespi od 14 do 18 ur na dan, nato pa se potreba po spanju postopoma zmanjšuje, tako da konec prvega meseca večina spi od 12 do 16 ur na dan. Novorojenček pa nima prirojene notranje ure, s katero bi razlikoval med dnevom in nočjo, zato ima prve dni po porodu obdobja spanja in budnosti razporejena enakomerno čez ves dan. Šele nevrološko dozorevanje mu omogoča, da postopoma podaljšuje obdobja spanja in počasi pridobiva ritem nočnega spanja. Pri tem mu lahko pomagate tako, da se čez dan z njim čim več ukvarjate in se tudi takrat, ko spi, ne trudite utišati normalnih vsakodnevnih zvokov, kot so zvoki radia, telefona ali gospodinjskih aparatov, ponoči pa ga hranite in previjate umirjeno in ob pridušeni svetlobi. Takoj ko je le mogoče, uvedite vsakodnevno umirjeno večerno rutino, ki bo novorojenčku sčasoma dala vedeti, da se približuje čas nočnega počitka.

Čim več dotikov s kožo

Že takoj po rojstvu se novorojenčki zavedajo svoje okolice in jo z vsemi čuti raziskujejo, predvsem pa uživajo ob dotikih. Dotik kože s kožo dojenčke pomiri, zato začnejo globlje dihati in tako dobijo več kisika. Dojenčki, ki so pogosto v maminem objemu (še posebno, če se z mamo dotikata s kožo), hitreje rastejo in bolje spijo, znanstveniki pa so opazili tudi intenzivnejši ra-zvoj možganov. Zato nikar ne poslušajte "pametnih nasvetov", da boste otroka preveč razvadili, če ga boste preveč crkljali in nosili v rokah.

Vsak dan ga masirajte

Svojemu novorojenčku vsak dan podarite tudi masažo, ki bo pripomogla k še večji čustveni povezanosti tako med mamo in otrokom kot med očetom in otrokom, ki morata močno vez šele vzpostaviti. "Novorojenčku bo zelo prijala masaža trebuščka, pri kateri lahko trebušček zgolj božate. Lahko pa položite eno dlan pod hrbet in drugo na trebuh ter mehko držite, ravno toliko, da se ob vsakem otrokovem vdihu dlani odmikata," svetuje Anja Furlan, shiatsu maserka, in dodaja: "Dojenčkom zelo prija tudi masaža nog. Nogice lahko le gladite navzdol in nežno pritiskate ali s pokrčenimi dojenčkovimi nogicami lahno krožite v kolkih (proti trebuščku in navzven). Ko otroček leži na trebuščku obrnjen proti vam, ga masirajte ob hrbtenici v smeri navzdol. In ne pozabite: stopala so neposredno povezana s prebavo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.