Magazin > Odnosi in prosti čas
36 ogledov

Čimveč se igrajte

igra Shutterstock
Dojenčki skozi igro spoznavajo svet in oblikujejo svoj odnos do sebe in okolice, zato je zelo pomembno, da se z njimi čim več igrate in jim posvečate dovolj pozornosti in ljubezni.

Dojenček prve tri mesece svojega življenja razvija predvsem vonj, sluh, vid in občutenje, zato je zelo pomembno, da se z njim pogovarjate ter ga objemate in božate. Novorojenčki razločijo obraze, razločno vidijo predmete, oddaljene do 20 centimetrov, zelo radi pa imajo tudi sence in črno-bele kontraste.

Pogovarjajta se

Dojenček kmalu prepozna svojo mamo po vonju pa tudi po barvi glasu, zato občuti ugodje, ko jo posluša. Ko je buden, ugasnite televizijo, radio in druge naprave, ki bi motile vašo komunikacijo z njim, približajte svoj obraz k njegovemu in se pogovarjajte z njim. Če se oponašanje dojenčkovih glasov med pogovarjanjem z njim zdi komu malce neumno, pa je funkcija tega še kako pomembna. Nekateri pediatri namreč trdijo, da se bo dojenček počutil bolj samozavestnega in sprejetega, če oponašate njegovo čebljanje.  

Petje in ples

Tako kot so vaše babice vam pele uspavanke in vas zabavale z otroškimi pesmicami, se tudi vi naučite nekaj preprostih rim in otroških pesmic ter jih prepevajte svojemu dojenčku. Med petjem se ritmično zibajte ali z njim v naročju zaplešite in užitek bo zanj še toliko večji. Petje lahko občasno nadomestijo tudi plastične igrače z zvočnimi učinki, ki bodo spodbujale dojenčkove dražljaje, ter  razne plišaste igračke, ki se navijejo in se vrtijo nad dojenčkovo glavo – te niso samo zabavne, ampak ga bodo tudi uspavale.

Za obvladovanje gibov

Pri šestih mesecih začne vaš dojenček odkrivati okolje; vedno bolj je gibljiv in spreten. To mu omogoča, da lahko predmete, ki so v njegovi bližini, doseže, jih obrača in proučuje. Za usklajenost rok dojenčku ponudite plišasto ali plastično igračo. Ko jo bo že držal v roki, mu ponudite še drugo in nato še tretjo, pri tem pa opazujte, kako bo z rokami prestavljal igrače. Pri obvladovanju gibov mu bo pomagala tudi igralna odejica z lokom, s katero bo imel dojenček igrače pred seboj in na dosegu roke, po njih se bo stegoval, z njimi klepetal, sčasoma pa jih bo začel tudi vleči in se s pomočjo loka obračati.

Branje in slikanje

Ker dojenčki zelo hitro rastejo, vas bo presenetilo, kako hitro bodo željni prostega gibanja in svobode. Od devetega meseca, ko se po navadi že precej samozavestno kobacajo naokoli,  bodo prefinjeno posnemali vašo motoriko in postajali pravi mali umetniki. V tem obdobju se namreč začnejo še bolj zavedati samega sebe in imajo močno željo po spoznavanju. Pomagali vam bodo pri brisanju tal in zlaganju stvari, zato jim je zelo všeč igra pospravljanja predmetov v zaboj, zabavno pa se jim zdi tudi razstavljanje in sestavljanje predmetov, kot so lego kocke. Obožujejo tudi žoge in druge kotaleče se igrače.

Poleg tega pa dojenčki med devetim in 12. mesecem začnejo “brati” in obračati liste ter slikati. Svojemu malčku namenite torej kakšno knjigo oziroma kartonko (lahko z zvočnimi učinki), s katero se bo hkrati igral in učil, poleg tega pa mu dajte barvice in papir, saj bo tako na dan prišlo še njegovo likovno izražanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.