Magazin > Odnosi in prosti čas
90 ogledov

Dokazano najbolj zdrava hrana

dojenje, dojenček Shutterstock
Dojenje in materino mleko prinašata telesne in čustvene prednosti tako dojenčku kot materi. Prvo mleko ali kolostrum vsebuje tudi vsebino, ki ščiti črevesje in deluje kot odvajalo za prvo blato.

"Dojenčki so rojeni za dojenje in materino mleko je zanje najboljša hrana, ki prinaša telesne in čustvene prednosti tako dojenčku kot mami," je povedala Urška Vidovič Škerlavaj, svetovalka za dojenje pri La Leche League International (LLLI). Ali ste vedeli, da pri dojenčkih, ki niso dojeni, obstaja večje tveganje za vnetje srednjega ušesa ter prebavne in dihalne težave, kot pri dojenčkih, ki so dojeni? To pa še ni vse. Pri večjih otrocih in odraslih, ki niso bili dojeni, obstaja večje tveganje za nastanek crohnove bolezni, ulcerativnega kolitisa, sladkorne bolezni, srčnih bolezni, nekaterih rakavih bolezni, debelosti in osteoporoze.

Za krepek imunski sistem

"Prvo mleko ali kolostrum vsebuje ogromno beljakovin in protiteles, ki skrbijo za otrokov imunski sistem, poleg tega pa vsebuje sestavino, ki ščiti črevesje in deluje kot odvajalo za prvo blato," je pojasnila Vidovič Škerlavajeva. Zato je tako zelo pomembno, da otroka takoj po porodu pristavite k prsim in mu tako podarite najboljšo popotnico za življenje. "Tudi zrelo mleko, ki nastaja od približno dveh tednov, ima številne prednosti. Vse hranilne snovi v mleku so v idealnem razmerju in točno takšne, kot jih dojenček potrebuje glede na starost. Materino mleko se namreč spreminja med obrokom, dnevom in letom. Zrelo mleko je lahko prebavljivo, ne povzroča zaprtja in vsebuje mamina protitelesa," je povedala sogovornica. Dojenje zato pri otroku manjša tveganje za alergije,  viša inteligentnost, pripomore k polnemu razvoju čeljusti, ustnih mišic in ličnih kosti ter govora in koordinacije med očmi in rokami, če omenimo le telesne prednosti dojenja. "Čustvene prednosti dojenja za dojenčka so v tem, da sta dojenček in mama močno povezana, kar mu daje občutek varnosti. Dojenčku, ki je dojen, tudi ni treba čakati na obrok, dojenje pa ga tudi pomirja, ko je razdražen, utrujen in bolan," je pojasnila svetovalka za dojenje pri LLLI.

Prednosti za mamo

Dojenje, ki je nadaljevanje naravnega cikla zanositev–nosečnost–dojenje, pa prinaša tudi številne telesne pred-nosti za mamo. Ta ima po porodu zaradi dojenja nekaj časa amenorejo (izostanek menstruacije), zaradi hormona oksitocina, ki se izloča pri dojenju, pa se maternica hitreje krči, kar zmanjša verjetnost večjih poporodnih krvavitev. Dojenje vam bo tudi pomagalo hitreje preiti nazaj na predporodno težo. "Pri ženskah, ki niso dojile, obstaja večje tveganje za nastanek raka na dojki in maternici, srčne bolezni, sladkorno bolezen, osteoporozo in avtoimunske bolezni, kot je revmatoidni artritis," je opozorila sogovornica. Z dojenjem boste tudi na naravni način zmanjšale verjetnost za poporodno depresijo, saj hormona prolaktin in oksitocin, ki se izločata med dojenjem,  ne le spodbujata povezanost z otrokom, temveč tudi pomagata okrevati po stresu zaradi poroda. Dojenje pa ni le zdravo, temveč tudi zelo praktično. Svojega malčka lahko nahranite tako rekoč kjerkoli in kadarkoli. In to z najbolj zdravo hrano ter brez nepotrebnega čakanja in dodatnih stroškov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.