Magazin > Odnosi in prosti čas
140 ogledov

Donald in Melania: Kaj razkriva njuna telesna govorica?

Donald Trump, Melania Trump
1/2
Profimedias
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj, o Melanijinih javnih nastopih. Ne pričakujte nastopov, ki smo jih vajeni od Michelle Obama ...

Melania Trump, bodoča prva dama ZDA, je morala na račun svojih javnih nastopov poslušati marsikatero kritiko in zbadljivko, a Edvard Kadič strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj, meni, da Sevničanka ni tako slaba govornica. "Pri Melanii lahko na odru opazimo predvsem pokočno držo, dovolj počasno gibanje po odru, ki sporoča samozavest in vse ključne prvine dobrega nagovora za govorniškim pultom - zavzemanje nadzora prostora z odlaganjem rok na govorniški pult, vzpostavljanje očesnega stika s publiko, ustrezna prekinitev govorjenja ob krikih podpore iz občinstva, solidna vokalizacija z izpeljavo poudarkov in premorov v posameznih delih govora itd.,” je za Žurnal24 povedal in dodal: “Pri Melanii me je vsakič posebej navdušila njena mirnost, zbranost in osredotočenost na nalogo, ki jo mora izpeljati. Ne glede na medijsko izpostavljenost, kateri je tako ali drugače priča že skoraj celo življenje, je nastop v vlogi podporne ali osrednje govornice na takšnih dogodkih, kot so politična zborovanja, zelo zahtevna naloga.”

"Si predstavljate Melanio, kako sproščeno skače po odru?"
Donald Trump, Melania Trump | Avtor: Profimedias Profimedias

Kadič meni, da Trumpova ni prav velika govornica, česar se tudi zaveda in razume, da se mora zato držati določenih napotkov in pravil, s pomočjo katerih sporoča točno to, kar se od nje pričakuje. “Tudi v intervjuju, v katerem brani moževe neprimerne besede, gre predvsem za izpolnitev naloge in ne moraliziranje. Podobno, kot je to nalogo izpolnjevala Hillary Clinton v času afere njenega moža z Monico Levinsky. Politika pač niso samo argumenti, temveč tudi teater. In znotraj teatra prav  neverbalno komuniciranje prevzema ključno vlogo.”

V času mandata njenega moža lahko od Melanie pričakujemo korektno vlogo podpore iz ozadja, pravi Kadič. “Od Melanie ne pričakujem kakšnih velikih nagovorov, pravila obnašanja in gibanja na tovrstnih dogodkih pa deloma že pozna, deloma pa bodo to tako ali tako prevzele protokolarne službe. Za razliko od Michelle Obama, ki je rada nastopala, rada bila v središču pozornosti in je pravzaprav uživala v tej relativno neobremenjeni vlogi, bo pri Melanii to verjetno nekoliko drugače. Predvsem bolj formalno in po pravilih. Si predstavljate Melanio, kako sproščeno skače po odru, pleše in ob tem poje karaoke? Nekoliko težje kot Michelle, kajne?”

Melania ledena kraljica?

Melania se po besedah našega strokovnjaka zaveda vloge medijev in je pripravljena slediti navodilom. "Na prvi fotografiji (v galeriji, op. avt.) lahko opazimo pozorno spremljanje gibanja moža za njenim hrbtom (predvidoma zato, da smo na tekočem s scenarijem, ki sledi), na drugi (v galeriji, op. avt.) pa lahko celo opazimo, kako jo Donald drži za roko, kot da bi držal igralno palico in ji želel povedati: 'Nič se ne obremenjuj, te bom jaz vodil po odru.' Prav ta njena vodljivost nas napeljuje na sklep, da imamo pravzaprav opravka s "Snežno kraljico", ki ima zelo jasno postavljene meje, do kje je javno in kje zasebno. Iz njunih objemov na fotografijah lahko sklepamo, da je tudi zasebno z možem verjetno precej dosledna in se zaveda svojega položaja (omejitev gibanja s prijemom rok v zapestju). Predvsem pa jasno izraža, da bo izvršila prav vse naloge, ki ji bodo zastavljene z namenom, da bo v javnosti predstavljena pravilna slika o predsedniškem paru. V skupnem je torej njena govorica telesa precej neizrazna, celo nekoliko umetna, predvsem pa skladna z nalogo, ki jo je treba opraviti pred kamerami.”

Lepotica in zver – zmagovalni dvojec

Kadič Trumpovo zmago pripisujem predvsem dobri pripravi ekipe na ključni vidik, to je pravilni uporabi neverbalne komunikacije. "Po mojem mnenju je bilo osnovno izhodišče kampanje pozicionirati Trumpa kot velikega vodjo. Nekoga, ki se lahko kosa s svetom (pozor, ne kar z nekom, temveč s celim svetom!), skladno z sloganom 'Naredimo Ameriko spet veličastno'.”

To je po Kadičevem mnenju po eni strani dosegel s konsistentno neverbalno komunikacijo velikega vodje, po drugi pa z jasno komunikacijo dvojca 'lepotica in zver'. "Melania je z neverbalno komunikacijo, to je s svojo lepoto (privlačnim pripisujemo več inteligence), samozavestno pokončno držo (podpora možu, trdnost v projektu) in relativno malo verbalne komunikacije odlično nudila podporo, medtem ko je imel Donald dovolj časa, da je prešel iz začetne agresivne komunikacije “zveri”(veliko besed “proti”, dominantna govorica telesa) v kontinuiteto “velikega trdnega liderja” praktično zgolj z ohranjanjem dominantne drže v javnosti.”

Komentarjev 14
  • Tine123 06:34 11.november 2016.

    Veseli me, da ne bomo tiste afriške opice več poslušali. To ni bila ona, ona je bila on.

  • novispenjac 21:47 10.november 2016.

    g.kadič je ustrelil mimo, še najbolj pri rokah. postavljanje rok na podij je znak šibkosti, ker govorec potrebuje nekaj za kar se skrije oz na kar se nasloni. najbolj spretni govorci se zelo redko in zelo lahkotno dotaknejo pulta. nikoli ...prikaži več pa se močno ne primejo pulta.

  • cogocogo 15:56 10.november 2016.

    ben pa se prav imas se en dokaz je tale of da ne pride nikoli vec v slovenijo ,,saj dezela je res lepa a kaj ko jo kvarijo taki bedniki kot se skriva za oznako OF ,,ko bi tale hinavec ...prikaži več hinavec zahojeni vsaj vedel kaj ta kratica pomeni ..no je nekoc pomenila ..