Magazin > Odnosi in prosti čas
78 ogledov

Ga želite osvojiti? Ne pišite takšnih sporočil

dopisovanje Profimedias
Že od nekdaj so zmenkarije zanimive in nam predstavljajo izziv. Zdaj, ko pa imamo nenehni dostop do komunikacije z osebo, pa je izziv še večji. Pazite, kaj pišete!

Digitalna doba nam je marsikatero stvar olajšala. Nekateri menijo, da tudi spoznavanje ljudi. A vendar se nihče ne zaveda, da hitreje naredimo napako preko virtualnega pogovora kot pri pogovoru v živo. Zakaj? Ker nas velikokrat daje osamljenost ali pa si preprosto želimo pozornosti določene osebe in potem sami napišemo kakšno neumnost, ki jo kasneje obžalujemo.

Ameriški sociolog Eric Klinenberg je po pogovoru s stotimi ljudmi in po tem ko je prebral njihova zasebna sporočila, napisal knjigo Sodobna romanca, kjer opozarja na pet največjih napak.

1. Živijo
Preprosto sporočilo, ki pa v sebi ne nosi vsebine. Velikokrat tudi sami ne vemo, kaj želi oseba, ki nam napiše samo začetni pozdrav. Klinenberg pravi, da je to prazna komunikacija.

2. Neskončni dogovori za zmenek
Vi napišete, če bi se dobila na kavi v ponedeljek. Oseba, ki vam je všeč, takrat ne utegne, vas vpraša, če lahko v torek in tako dalje. Igra mačke in miši, neskončno lovljenje. Dopisovanje se nadaljuje, energija in želja po snidenju pa upadata.

3. Predolga sporočila
Sporočila, ki so predolga, nam dajejo občutek, da je oseba, ki jih piše, naporna. Počasi. Razmislite, če lahko stvari poveste na krajši način. Poleg tega pa se nikomu ne ljubi brati zelo dolgih sporočil.

4. Nepismenost ali prevelika digitalna pismenost
Nekdo, ki ne zna dobro pisati in napiše zmedeno sporočilo, ni privlačen nasprotnemu spolu. Prav tako sporočila z okrajšavami ali digitalno terminologijo ustvarjajo šum v komunikaciji med dvema osebama. Ne razumejo vsi vseh okrajšav.

5. Ne sprašujte, če bi se družili z vami
Če se želite z nekom družiti, ga povabite na konkreten zmenek. Torej na kavo, v kino, na kosilo in podobno. "Druženje“ zveni zelo najstniško in neresno.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:45 06.september 2016.

    "Poleg tega pa se nikomu ne ljubi brati zelo dolgih sporočil."Jz uživam v dolgih sporočilh. Je pa res da je folk že tak razvajen da recimo pri novicah sam naslov prebere pa že hiti komentirat. Bolano... Pol je vsen ...prikaži več če ne berš novic recimo.