Magazin > Odnosi in prosti čas
128 ogledov

Golota ni več tabu

golota Shutterstock
Zelo jasna meja je med tem, ali odrasli goloto doživljamo in izražamo spoštljivo in ločeno od spolnosti ali ne.

“Goloto sprejemam kot nekaj naravnega. Doma se ne skrivamo in ne prekrivamo. Telo je moje in takšno, kot je, ga spoštujem in negujem ter poskušam tak odnos privzgojiti tudi hčerki,” nam je na vprašanje o tem, kako se z goloto spoprijemajo med domačimi stenami, odgovorila mamica sedemletne deklice. Tudi drugi odgovori vprašanih so bili podobni: “V naši družini smo goli od vsega začetka. V kopalnico se ne zaklepamo, tudi po stanovanju se sprehodimo goli. Ne zakriva se niti starejša hčerka, ki se telesno že razvija. Pred nama je gola brez kakršnihkoli pomislekov.” Kaj pa pravijo strokovnjaki?

Spoštljivo ravnanje

“Golota je vsekakor naravna, dokler je živeta na iskren, sproščen in predvsem zelo spoštljiv način. Vendar otroke lahko golota odraslih obremeni, če z njo izražajo kaj drugega kot del družinskega vsakdana. Če jo dojemate na spoštljiv način, kot nekaj samo po sebi umevnega, ni škodljiva,” je povedala Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije. Ni se nam je treba bati ali sramovati, je pa pri njej treba imeti izjemno izbrušen občutek intimnosti in senzitivnosti do svojega telesa ter jasen stik s svojimi občutki, ko smo goli, poleg tega pa čustveni stik z otrokom – kaj on ob tem čuti in doživlja –, saj se občutki in čutenja v otroku razvojno spreminjajo.

Povsem naravna

Otroci do tretjega leta goloto dojemajo kot povsem naravno, saj so z njo tudi konkretno povezani prek dojenja in tesnega telesnega stika. Kmalu po tem pa dozorijo do te mere, da postanejo na to pozorni; golota in spolni organi jih začnejo zanimati, dečki in deklice se primerjajo med sabo ter raziskujejo. To je del naravnega razvoja. Vendar pa otroci o tem razmišljajo ter goloto doživljajo z otroškimi očmi, otroško dojemljivostjo, radovednostjo in čustvi, ki so s tem povezana.
“Premočni dražljaji jih obremenijo in lahko se zgodi, da se potem s to temo ukvarjajo več, kot je razvojno potrebno in zdravo,” je izpostavila sogovornica.

Ko postane neprimerna

“Če otroci začutijo, da odrasle golota vznemirja, da v njej nenehno iščejo in vidijo druge teme, denimo poželjivost in poudarjanje spolnosti, jih to obremeni, saj v svoji mami in očetu ne vidijo le staršev, ampak odrasla, ki na goloto gledata in jo doživljata na nespoštljiv način, pogosto povezan z močnimi občutki sramu, strahu in nevrednosti,” je pojasnila sogovornica. Tak način je otroku nerazumljiv, saj vključuje čustva in občutke, ki jih ne razume ter ga zbegajo.

Komentarjev 3
  • Aljaž Božičko 16:01 22.januar 2016.

    Zdravo, iščem po kazenskem zakoniku, pa sem morda spregledal, kje natanko se nanaša na goloto?

  • 4krogci 19:23 13.april 2014.

    ti si se pa verjetno rodil oblečen ane?

  • Mija_t 14:32 13.april 2014.

    KAZENSKI ZAKONIK JE JASEN GLEDE GOLOTE PRED MLADOLETNIMI OSEBAMI !!!!!! UPAM, DA BO CENTER ZA SOCIALNO DELO UKREPAL PROTI TISTIM IDIOTOM KI DOMA GOLI HODIJO PRED MLADOLETNIM OTROKOM. PA LEP POZDRAV NORMALNIM.