Magazin > Odnosi in prosti čas
42 ogledov

Hči še ne kobaca, me mora skrbeti?

deklica Shutterstock
Mamo osemmesečne deklice zanima, kako lahko otroku pomaga, ker še ne kobaca.

Moja osemmesečna dojenčica se še ne plazi, če jo primem za roke, se postavi na noge. Več zanimanja kaže za postavljanje na noge kot za plazenje. Me mora skrbeti?

Odgovarja Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka RNO

Pozdravljeni,

dojenčico čim manj postavljajte na noge, prav tako je ne spodbujajte tako, da jo s tem namenom prijemate za roke. Čim več časa naj preživi na tleh, na nedrseči in čvrsti podlagi. Če še ne kobaca, je pomembno, da iz trebušnega položaja preide v položaj na vse štirih, se iz tega položaja začne usedati in iz položaja na vseh štirih tudi preide v kobacanje. Šele ko bo to vse usvojila, pride na vrsto vstajanje ob opori. Odsvetuje se tudi posedanje, če se sama še ne zna usesti oziroma tega še ni zmožna. Stoja, do katere pride vaša dojenčica, verjetno še ni tista prava stoja, pri kateri so možni prenosi teže z ene noge na drugo, ampak je to stoja na zategnjenih nogah, ki pravzaprav še ni prava in kakovostna. Bodite pozorni in jo čim več puščajte leže na podlagi, da bo imela možnost svobodnega gibanja in bo tako usvojila tudi kobacanje. Če do kobacanja nikakor ne bo prišla, pa njene težave omenite tudi pri pediatru, ki bo lažje presodil, kako resna je situacija, saj bo dojenčico videl v živo.

Lep pozdrav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.