Magazin > Odnosi in prosti čas
152 ogledov

Jajčnih lupin ne mečite stran

jajčne lupine Profimedias
Jajca so v teh dneh zelo pogosto na naših krožnikih, posledično pa za njimi na mizah ostajajo lupine. Ne mečite jih v smeti.

Razmišljate, da bi sami vzgojili paradižnik in bi namesto v plastične lončke semena dali kam drugam? Uporabite jajčne lupine. Pazite le, da jih lepo razbijete, da dobite dovolj velike »posodice«.

Če imate doma kokoši, najbrž že veste, da so zdrobljene lupine zanje odlične, saj vsebujejo veliko kalcija. Če vi nimate kokoši, jih ima morda vaša soseda ali prijateljica, ki bi bila vesela priboljška za svoje pernate prijateljice. 

Idealno gnojilo za vaš vrt

Jajčne lupine vsebujejo veliko kalcija, fosforja, magnezija in kalija. Zdrobljene lupine so tako lahko odlično gnojilo. Lahko jih dodate zemlji, potrosite po gredicah ali dodate v vodo za zalivanje. Najbolj hvaležni za tako gnojilo bodo paradižnik in bučke, ki jim največkrat primanjkuje kalcija. Še bolje pa je, da jim jajčne lupine dodate, ko jih sadite. 

Nekateri vrtičkarji trdijo, da zdrobljene jajčne lupine odganjajo polže z vrta. Zmlete lupine naj bi celo učinkovale kot naraven pesticid. Če imate doma kompost, jajčnih lupin nikar ne mečite stran. Vrzite jih na kompost, ki ga bodo obogatile. 

Uporabne tudi v hiši

Jajčne lupine so uporabne tudi v hiši. Zdrobljene so primerne za čiščenje umazanije na vašem koritu, v kadi in celo na ploščicah, saj delujejo kot sredstvo za odmaščevanje. 

Iz lupin lahko ustvarite čudovite svečke. V očiščeno in okrašeno jajčno lupino dodate vosek in že imate svečko. 

Komentarjev 1
  • s.i.k. 13:01 25.marec 2016.

    lupin že nekaj časa ne mečem v smeti. hvala za en nov podatek uporabe.