Magazin > Odnosi in prosti čas
41 ogledov

Kaj ljubljenčki povedo o vaši osebnosti

lastniki psov Profimedias
Domače živali imajo lahko čarobno moč. Lastniki psov so bolj srečni, lastniki mačk bolj odprti, tisti, ki imajo doma plazilce, so bolj neodvisni. Kaj pa vaš ljubljenček pove o vaši osebnosti?

Raziskovalci so razkrili nekaj splošnih sklepov o domačih ljubljenčkih in osebnostih njihovih lastnikov. Pravijo, da so lastniki rib srečnejši, lastniki psov izjemno zabavni za druženje, lastniki mačk so najbolj zanesljivi in čustveno bolj občutljivi, lastniki plazilcev pa so najbolj neodvisni.

Obstajajo tudi razlike med tistimi, ki imajo raje mačke in tistimi, ki imajo raje pse. Slednji so veliko bolj ekstrovertirani, bolj prijetni in bolj vestni od ljudi, ki obožujejo ali imajo za domačo žival mačko. Ti pa so na splošno nekoliko bolj nevrotični, toda veliko bolj odprti.

Po raziskavah psihologa Richarda Wisemana, ljudje na osebnost svojih ljubljenčkov gledajo kot odsev svoje lastne. Zato mnogi menijo, da je hitri način, kako ugotoviti, kakšen je nekdo po srcu, povsem preprost - prosite jih, naj opišejo, kakšen je temperament njihove domače živali. Morda torej drži, da je možak s pitbullom videti tako strašljiv kot njegov pes.  Študije z Leicesterjeve šole za psihologijo so namreč pokazale, da imajo ljudje, ki so bolj neprijetne narave, v lasti bolj agresivne pasme psov, s čimer potrjujejo splošno mišljenje, da se psi ujemajo z osebnostjo svojih lastnikov.

Lastniki psov bolj zdravi
Lastniki psov se bolje soočajo z vsakdanjim stresom, vedo, kako živeti bolj sproščeno, imajo boljšo samopodobo in so manj nagnjeni k depresiji.

Če domače živali nimate, pa bo proti stresu balgodejno deloval že video ljubke živalice, saj gledanje umiri srčni utrip in zniža krvni pristisk v manj kot minuti. Celo nagačene živali lahko izboljšajo vaš imunski sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.