Magazin > Odnosi in prosti čas
34378 ogledov

Kaj pomeni, če je pes na rdečem povodcu ali nosi rdečo ovratnico?

pes Profimedia
Poseben pomen ima tudi rumena barva.

Na splošno velja, da previdnost ni odveč, ko srečamo tujega psa. To še zlasti velja za kužke, ki nosijo rdečo označbo ali so na rdečem povodcu, piše Reader's Digest. 

"Rdeča barva kaže, da je pes agresiven in potrebuje prostor - to velja za ljudi in druge živali," je razložil veterinar Brian Evans in dodal, da gre v tem primeru za živali, ki so že kdaj ugriznile ali poskušale napasti mimoidoče. "Ti psi so doma mirni, ko pa so zunaj, postanejo preveč zaščitniški."

V nekaterih primerih rdeče ovratnice nosijo tudi službeni psi. Pri tem je treba sicer opozoriti, da večina lastnikov psov z drugimi ne komunicira preko barv ovratnice, zato vam ni treba skočiti v jarek, ko srečate psa z rdečo označbo.

Tisti, ki pa upoštevajo barvne oznake, so pozorni tudi na zelene ovratnice, povodce ali rutke. Ta barva pomeni, da je pes miren in ga lahko pobožate. Kljub temu vam polagamo na srce, da, preden se psu preveč približate, za dovoljenje vprašate lastnika.

Tudi rumena barva nosi prav poseben pomen, pomembna pa je tudi oranžna barva, ki opozarja, da pes ni najbolj vesel družbe drugih psov.

Komentarjev 6
  • Kmodri 18:43 18.februar 2023.

    A bomo dobili brošuro o barvi vratnic? Nekateri bi jih uvedli še za ljudi! Če pes ni socializiran naj nosi nagobčnik, ne pa da moramo preko barv ugotavljati za kakšne zverine gre!

  • BenX 10:22 18.februar 2023.

    Jebe***! Zdaj pa moram mojemu drugo opremo nabaviti pa ta sploh ni bila poceni...

  • Toma 09:47 18.februar 2023.

    To pomeni, da jelevak in svobodno grize naokoli!