Magazin > Odnosi in prosti čas
7938 ogledov

Kaj storiti, če se moški začne umikati?

prepir, moški, ženska, skrbi Profimedias
Drezati vanj z vprašanji, mu pokazati, da si ga želite, ali se raje umakniti in počakati, da bo sam spet poiskal vašo bližino?

Na spletu obstajajo različni članki z nasveti o partnerskih odnosih in najpogostejših težavah, ki jih s sabo pripelje čas. Med temi težavami je tudi rutina, ki je že marsikateri zvezi zadala smrtni udarec.

Kaj torej storiti, če vidite, da se je vaša zveza spremenila in se partner od vas umika oziroma se do vas obnaša drugače? Se je bolje tudi sam umakniti in počakati?

"Pomembno je vedeti, ali partner nekaj počne zavedno ali nezavedno"

barbara sarić | Avtor:
Psihoterapevtko Barbaro Sarić (https://barbarapsihoterapija.si/) smo povprašali, katero pot je v takšnem primeru najbolje ubrati

Kaj so najpogostejši razlogi, da se začne eden od partnerjev umikati?
Vsi poznamo začetke, tako lepi so in sladki, vendar pa zelo malo parov zna s tem živeti. Eden od razlogov je 'prevelika domačnost'. Lahko je pozitivna, lahko pa postane navada, kjer ni več prave ljubezni, morda niti spoštovanja. Običajno je velik pokazatelj, kako uspešna je vez med dvema, otrok. Lahko ju poveže in nadgradi, lahko pa razbije. Otrok je ponavadi vsaj na začetku center pozornosti, danes je to stalnica skozi življenje. Če ženska ne zna porazdeliti svoje pozornosti, moški pa ji ne zna biti podpora, ko to potrebuje, gre vsak od partnerjev počasi svojo pot. Še zlasti sestavljene družine terjajo veliko potrpljenja in zrelosti. Z leti se lahko odtujita tudi zaradi različnih konjičkov, pogledov, principov … Tudi težave partnerja (delavne, s starši, otroki, finančne…) lahko drugega pripeljejo do umika. Najlepše je slišati stavek "v dobrem in zlu", česar pa je v praksi tako malo. Velik dejavnik je tudi stres. Dva, ki imata vsak svoje težave, sta lahko opora in prijatelja drug drugemu ali pa veliko breme. Lahko pride tudi do spogledovanja in varanj, ki so lahko posledica vsega naštetega, takrat je umik značilen. Tudi bolezen enega od partnerjev ali smrt v družini lahko na žalost razdvaja. Gre za sebičnost, nepotrpežljivost in v takšnih primerih ne gre za pravo ljubezen, kajti prava ljubezen gre lahko skozi hude preizkušnje in še bolj poveže. Načeloma so pari, ki pridejo skupaj v zrelih letih, srečnejši, saj so osebnostno bolj izdelani in vedo, česa si želijo.

Kdaj je čas za preplah? Povsem normalno je, da se zveza spreminja in da čez čas ni več vse tako rožnato kot prve mesece ...
Največji problem nastane, ko se partnerja ne pogovarjata več oziroma je njun pogovor plitek. Takrat se izogibata vseh zanju pomembnih tem. Poleg tega upade tudi volja po medsebojnem druženju. Raje izbirata druge ljudi in se izogibata drug drugemu.

Kakšno taktiko je najbolje ubrati, ko opazimo, da se je začel partner umikati?
Pravega odgovora ni, saj smo različni. Če svojega partnerja dovolj poznaš, veš, kako se mu lahko približaš, da bo uspelo. 'Vrtanje' ponavadi ne pripelje daleč. Dobro je, da si odločen, spoštljiv, ne žaljiv. Pomembno je vedeti, ali partner nekaj počne zavedno ali nezavedno. Umik je lahko tudi nezaveden odziv nemoči. Vedno lahko povprašamo, kaj je razlog za spremembo. Lahko je krivo drugo področje v življenju, na primer delo. Ko enkrat nastopi močen strah pri obeh, gre za 'boj ali umik'. Partnerju lahko vedno pripravimo kakšno presenečenje in opazujemo odzive. Potem lahko načnemo temo … Zakaj ti danes ali v zadnjem obdobju ni do tega? Te kaj muči? Se lahko pogovoriva? Lahko mu povemo, da nam je težko, da smo žalostni in da bi želeli vedeti resnico. Ni recepta... Dobro je, da se o takšnih zadevah pogovarjata že na samem začetku. Da si povesta, kako funkcionirata, kaj nekomu ustreza, zaradi česa si lahko užaljen, razočaran …

Katera je največja napaka, ki jo v takšni situaciji delajo ženske?
Ženske največkrat 'vrtamo' v moške in zaradi velike želje po vedenju, se nam resnica umika ter težava poglablja. Velikokrat pa se tudi lahko tolažimo z ljubimci, torej moškimi, ki dvigujejo našo samopodobo, ko je le-ta na tleh. Ali pa se napajamo samo s pozitivnimi opazkami iz okolja. Lahko se zapremo tudi v svoj svet in kujemo zamere, ki prinašajo neprimerne izbruhe, ki jih potlej še same ne razumemo. Nekatere svoje moške zasovražijo in fokus popolnoma preusmerijo na delo, otroke. Lahko pa si tudi nalagamo stres, trpimo dalje in zbolimo.

Kakšen naj bo pogovor? Katerim besedam se je bolje izogniti?
Vsekakor ne sme delovati preveč nasilno poizvedovalno ali nespoštljivo. Moški so občutljivi, zato je treba biti pri kočljivih temah potrpežljiv. Pogovor lahko začnemo s pohvalami in šele nato povemo, kako se počutimo ter patnerja povabimo, da nam pomaga iz teh občutkov.

Komentarjev 1
  • Lavdan 16:02 30.januar 2018.

    Pustite ga da v miru odide, bo najmanj problemov.