Magazin > Odnosi in prosti čas
2542 ogledov

Kako skrbeti za božično zvezdo

božična zvezda
Tako bo vaša božična zvezda preživela do naslednjega božiča.

Ena najbolj zaželenih lončnic je v tem času zagotovo božična zvezda, ki sicer prihaja iz Mehike. Legenda pravi, da roža svojo lepoto dolguje azteški boginji, ki ji je zaradi nesrečne ljubezni počilo srce, iz kapljice njene krvi pa so nato zrasli cvetovi božične zvezde. 

Znate zanjo pravilno skrbeti? 

Božična zvezda ima rada tople temperature in svetle prostore. Poskrbite pa, da na zvezdo ne bo padala direktna sončna svetloba in da ne bo stala preblizu radiatorja, poleti pa ne preblizu okna. Tudi previsoke temperature so lahko škodljive. Optimalna temperatura za božično zvezdo je nekje med 15 in 20 stopinj stopinj Celzija.

Z zalivanjem ne pretiravajte. Božično zvezdo morate zalivate od spodaj. V krožniček, na katerem stoji lonček, nalijte vodo, ki jo naj roža s pomočjo svojih korenin sama popije, kolikor je potrebuje. Ne zalivajte je, tako kot ste vajeni zalivati ostale rastline. Priporočljivo je, da se krožnik z vodo napolni vsak tretji dan, čez pol ure pa odlijete vodo, ki je ostala. Da bi božična zvezda spet zacvetela po tem, ko ji odpadejo listi, je treba nove poganjke skrajšati na 10 centimetrov. Potem pa jo morate premakniti v sobo, kjer so nižje temperature – ta ne sme preseči 15 stopinj Celzija. Tam naj bo osem tednov. Po teh osmih tednih sledi presajanje. Če bo prehitro rasla, morate nove poganjke redno rezati vse do avgusta.

 

Komentarjev 1
  • Snežinko 21:15 15.december 2019.

    Glavnega pogoja za ponovno cvetenje pa niste povedali: rastlina mora imeti od jeseni naprej (realno nekaj tednov pred cvetenjem) 12 ur TEME, zato jo je treba ali pokrivati ali pa imeti v prostoru, kjer je to zagotovljeno (ne, kjer sveti ...prikaži veči luč do desetih zvečer!). Zadeva izhaja iz tropskih predelov, kjer je dan dolg 12 ur vse leto. Če ne bo 12 ur teme ne bo cvetenja. Vse, kar je napisano ni nujno naredit, tema pa JE NUJNA!