Magazin > Odnosi in prosti čas
321 ogledov

Kako spati le štiri ure in biti spočit?

Spanje v službi Profimedias
Spanje, ko človek spi večkrat na dan, po krajših časovnih intervalih, se imenuje večfazno spanje in se razlikuje od običajnega spanja, ki ga prakticira večina ljudi.

Ker naj bi večfazno spanje prakticiral tudi umetniški genij in izumitelj Leonardo da Vinci, ga nekateri imenujejo tudi spanje po metodi Leonarda da Vincija. 

Da Vinci naj bi spal po eno uro in pol do dve uri dnevno, tako da je vsake štiri ure odspal še po 15 minut. To metodo naj bi uporabljal več let in naj ne bi čutil utrujenosti.

Znano je, da je čas po spanju najproduktivnejši čas za delo in kreativnost, da Vinci pa naj bi znal to znal dobro uporabiti. 

Različne oblike polifazičnega spanja

Nekateri so se zgledovali po njem in leta prakticirali in preučevali različne oblike polifazičnega spanca, med katerimi so: 

  • "Dymaxion" - 30 minut spanja vsakih šest ur
  • "Uberman" - 20 minut spanja vsake štiri ure
  • "Običajni človek" - ena ura in pol do tri ure ponoči, nato še tri krat na dan po 20 minut
  • "Tesla" - ponoči dve uri spanja, sredi dneva še 20 minut
  • "Siesta" - ponoči pet ur, popoldan še uro in pol

Menda so vse učinkovite, a ker so tako ljudje kot njihove potrebe različne, vse ne odgovarjajo vsakemu človeku. Večina bo vendarle z zadovoljstvom še naprej spala enkrat na dan - ponoči, z morebitno popoldansko "siesto" za vikend. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.