Magazin > Odnosi in prosti čas
48 ogledov

Kako v 5 minutah osvežiti zakon

zmenek, par, ženska, moški Shutterstock
Zakon je kot nežna cvetlica, zanj je treba skrbeti in z nekaj preprostimi koraki lahko učinkovito poskrbite zanj.

V zakonu si zakonca delita dobre in slabe stvari. Pomembno pa je, da se ne pritožujeta en čez drugega. Strokovnjak za odnose Brian Grossman poudarja, da se ne smemo pretvarjati, da je v zakonu vedno vse v redu. Stvari, ki vas mučijo, dajte na plan. "Nemudoma se boste počutili bolj povezani. Ob tem pa ne ustvarjajte dodatnega pritiska z iskanjem rešitev. Pri tem je najbolj pomembno, da delite čustva s partnerjem,“ izpostavlja Grossman.

Rutino lahko razbijete tudi tako, da postorita stvari, ki jih običajno opravi vaš partner. S tem boste pokazali, da cenite njegov doprinos in da razumete napore, ki jih to prinaša. Ne skoparite s pohvalami. Ne ko sta sama ne v družbi. Naj ljudje vidijo in slišijo, kaj vam je všeč pri njem. 

Branje pred spanjem ni samo za otroke. Če otrokom berete pravljice, lahko k poslušanju povabite še partnerja in tako ustvarite čudovito družinsko vzdušje. Če pa vama ni do pravljic, si lahko bereta kakšne druge zgodbe, pri čemer dajta poudarek na dele, ki vama bodo zanimivi in jih bosta lahko uporabila kot iztočnico za pogovor. Namesto zgodb si lahko delita tudi sanje. Bodite prepričani, da bo natančen opis vaših zadnjih vročih sanj dobro sprejet.

Počnite stvari skupaj

Občasno si privoščita kozarček vina, ki ga v miru popijeta skupaj. Študija objavljena v Personality and Social Psychology Bulletin je pokazal, da so pari, ki to občasno počnejo, bolj povezani in imajo manj težav v odnosu. Seveda pa morate pri imeti mero pri alkoholu.

Kdaj ste nazadnje skupaj stopili pod tuš? Če se ne morete spomniti, si že danes vzemite čas za to. Že pet minut pod toplo vodo bo dovolj, da boste okusili bližino, ki jo pogrešate. 

Izkazujte naklonjenost

Z leti nekateri pari pozabijo na izkazovanje čustev in naklonjenosti. Medtem ko sem ter tja lahko prileti kakšen poljubček doma, pa je precej takih, ki so v javnosti bolj zadržani. Poskusite se spomniti, kako je bilo, ko je bila ljubezen še sveža. Primite vašega partnerja za roko, stisnite ga v objem, dajte mu poljub. Pokažite svetu, da vam je mar. 

V posteljo se odpravita skupaj. Ljudje smo si sicer različni, nekateri smo jutranje ptice, drugi nočne. Kljub temu lahko s partnerjem ustvarita rutino. Pred spanjem razčistita stvari in poskusita iti istočasno v posteljo. Občutek bližine vas bo zazibal v nežen spanec. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.