Magazin > Odnosi in prosti čas
63 ogledov

Kateri sedeži so na vlaku in na letalu najbolj varni

vlak Profimedias
Kateri sedeži na vlaku in na letalu veljajo za najbolj varne?

Če se na vlaku najraje usedete v prvi vagon, delate napako. Najbolj varni naj bi bili namreč vagoni na sredini oziram vagon, ki je takoj za tistim, ki je na sredini. Večina trčenj se namreč zgodi na začetku ali na koncu vlaka, težave, ki povzročajo iztirjenje vlaka – na primer uničeni tiri – pa se najpogosteje pojavijo že pri prvih vagonih, piše Live Science. "Pri trčenjih sta ponavadi najbolj poškodovana prva dva vagona. Nekatera trčenja se zgodijo pri zadnjih vagonih, a ta niso prav pogosta. Najmanjkrat pa pride do trka s srednjimi vagoni,“ pravi dr. Greg Placencia.

Izberite sedež, ki gleda v nasprotno smer vožnje, saj bi vas v primeru trka ali nenadnega zaviranja potisnilo v sedež. Bolje je tudi, da ne sedite ob oknu. Razbito steklo vas lahko hitro poškoduje. Prav tako se izogibajte vagonu, v kateri je restavracija. Zaradi miz bi se v primeru nesreče še hitreje poškodovali.

Analiza Popular Mechanics in raziskava univerze Greenwich pa je pokazala, da so najvarnejši letalski sedeži tisti, ki so čisto zadaj, in tisti, ki se nahajajo največ pet vrst od zasilnih izhodov. Priporočljivo je tudi, da se ne sezujete ali zaspite v prvi treh minutah po vzletu in osem minut pred pristankom, saj je verjetnost, da se pripeti nesreča, takrat največja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.