Magazin > Odnosi in prosti čas
254 ogledov

Kdaj je za nosečnost prepozno

nosečnica Shutterstock
Razlogi za kasnejše odločanje za prvo nosečnost so različni, pri nas se starostna meja prvorodnic giblje okoli 30. leta.

"Najoptimalnejši čas za rojstvo otroka je okoli 25. leta, vendar se že desetletje starostna meja ženske, ki rodi prvič, pri nas giblje okoli 30. leta," pravi specialistka ginekologije in porodništva Darija Strah.

Nekateri so proti

Razlogi za kasnejše odločanje za prvo nosečnost so različni. "Veliko strokovnjakov nima pozitivnega mnenja o poznem starševstvu, saj bodo morali ti starši otroka vzdrževati, ko bodo že v letih, kar zahteva večji napor kot v mladosti," pojasnjuje Strahova in dodaja, da se sama ne želi opredeliti do takega starševstva kot neprimernega, saj je prevečkrat videla nikoli izpolnjeno hrepenenje po otroku.

Z leti vse več bolezni

"Čeprav so starejše nosečnice bolj ozaveščene o lastnem zdravju, se bolje prehranjujejo in so
telesno dejavne, pa zdravniki opažamo vedno več nosečnostne sladkorne bolezni in duševnih motenj oziroma stisk, ki bistveno slabše vplivajo na potek nosečnosti. Tudi tveganja za kromosomske nepravilnosti se s starostjo povečujejo,"
 razlaga Strahova in nadaljuje: "Za otroka bi bilo teoretično najboljše odraščanje ob mladih mamah, a starejše nosečnice imajo vedno več možnosti, da jih ginekologi do poroda pripeljejo varno in da bo otrok zdrav. Zato naj se ženska posluša, zavedati pa se mora, da je soodgovorna za svoje in s tem otrokovo zdravje."

Na umetno do 42. leta

Tudi možnost za zanositev s pomočjo medicine je pri višji starosti matere vse manj uspešna. Večja je tudi možnost za splav in zdravstvene zaplete pri dojenčku ob rojstvu. "V Sloveniji smo sprejeli starostno mejo posamezne ženske, ki jo vključijo v postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo, in sicer 42 let. Več možnosti za zanositev ima par, ki je sicer zdrav, nima kroničnih obolenj ali razvad, kot je kajenje, in ima karseda zdrav življenjski slog brez hudega čustvenega ali telesnega stresa," pojasnjuje Strahova.

Zadnjih nekaj let imamo na področju vodenja nosečnosti nove teste, s katerimi ugotavljamo, ali je plod zdrav in ali morda nosi kromosomske nepravilnosti. Iz ene epruvete krvi nosečnice je mogoče s posebno metodo izolirati plodove kromosome in tako z veliko verjetnostjo napovedati morebitno prisotnost najpogostejših kromosomskih nepravilnosti. 

Komentarjev 3
  • NeAnonimni 14:55 28.marec 2014.

    Ob 5ih zjutraj je prepozno, ker takrat se mi res ne da bit noseč.

  • Avatar Syn
    Syn 14:10 28.marec 2014.

    Me ne gane kdaj je prepozno, ker jih ne mislim imet. :)

  • 4krogci 13:50 28.marec 2014.

    Poznam kar nekaj primerov ko so imeli prvega otroka okoli 50 leta in kar se tiče zdravja otrok nikoli nobenega problema - je odvisno tudi kakšen slog življenja imaš! Edini problemi so bili ker ljudje z starostjo postaja bolj sitni ...prikaži veči in živčni in so malo težje razumeli otroške norčije ;)