Magazin > Odnosi in prosti čas
341 ogledov

Kdaj morate takoj k veterinarju

pes, mačka Profimedias
Rak je najpogostejši vzrok smrti pri mačkah in psih. Za to boleznijo zboli kar eden od treh psov, pravijo strokovnjaki.

Bolezen se pojavlja tako pri čistokrvnih živalih kot tudi pri mešancih, pogosteje pa se razvija pri starejših mačkah in psih kot pri mladih. Veterinarji tudi ugotavljajo, da so k tej bolezni nekatere pasme nagnjene bolj kot druge, na primer bokserji, nemški ovčarji, nemške doge in bostonski terierji, in mačke, ki imajo belo dlako na glavi in ušesih. Pri slednjih je kožni rak zelo pogost.

Raka pri živalih je mogoče pozdraviti, verjetnost, da bo vaš ljubljenček bolezen preživel, pa je znatno večja, če jo boste hitro odkrili.

Če opazite katerega od naštetih znakov, obiščite veterinarja.

1. Bule in izrastki. Veterinar bo izvedel biopsijo, s katero bo preveril, ali gre za kancerogene celice.
2. Neprijetne vonjave iz gobčka, ušes ali drugih telesnih odprtin lahko kažejo na določene vrste raka.
3. Šepanje, togost ali drugi znaki bolečine. Če se vaš ljubljenček izogiba telesni aktivnosti, ima morda artritis, obstaja pa tudi verjetnost, da je zbolel za rakom.
4. Rane, ki se ne celijo.
5. Kašljanje, piskanje v pljučih, težave z dihanjem. Težave z dihanjem so lahko znak raka, lahko pa gre tudi za bolezen dihal ali srca.
6. Krvavitve ali izcedki. Takoj morate k zdravniku, če vaš ljubljenček pogosto bruha, ima drisko, se pri njem pojavlja gnojni izcedek ali krvavitve.
7. Težave pri uriniranju ali odvajanje blata. Težave lahko nakazuje tudi prepogosto uriniranje ali odvajanje blata ter kri v urinu ali iztrebkih.
8. Letargija.
9. Izguba apetita.
10. Izguba telesne teže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.