Magazin > Odnosi in prosti čas
25 ogledov

Ko raste novo življenje v trebuščku

oče, mati, otrok, nosečnost Žurnal24 main
Iščite pozitivne informacije, ki vam bodo pomagale premagovati morebitne nosečniške težave. V nosečnosti ne pozabite, da vse, kar zaužijete, "poje" tudi vaš otrok.

Čeprav si otrok zelo želimo in jih načrtujemo, nosečnost večino žensk vendarle ujame nepripravljeno. Pa brez skrbi, narava je poskrbela, da se boste v devetih mesecih lahko dobro pripravile na prihod novega družinskega člana.

Iščite pozitivne informacije

Ali ste vedele, da imajo nosečnice gostejšo kri in zato včasih tudi težave s krvavitvami iz nosu? Zagotovo niste edine, ki ste v nosečnosti to prvič slišale ali prebrale, zato je dobro, da se čim bolje informirate o tem, kaj se dogaja z vašim telesom in otrokom, ki raste v vašem trebuščku. Pri tem bodite pozorne, da iščete pozitivne informacije, ki vam bodo pomagale, da boste lažje premagovale morebitne težave, ki jih prinaša nosečnost.

Podelite svoje strahove

Pa nikar ne skrbite, če vas kdaj preplavijo občutki strahu in žalosti, temveč jih zaupajte partnerju in prijateljicam. Če pričakujete prvega otroka, so strahovi, ki se pojavljajo poleg sreče in nestrpnega pričakovanja, popolnoma naravni in koristni. Pripravljajo vas namreč na novo obdobje v življenju.

Živite zdravo

Nosečnost je idealen čas, da končno uresničite zdrave phranjevalne navade. Ne pozabite: vse, kar zaužijete, "poje" tudi vaš otrok, zato se držite priporočil zdrave in uravnotežene prehrane ter se izogibajte snovem, ki škodujejo vam in vašemu otroku (cigarete, alkohol in zdravila). Med nosečnostjo pijte veliko vode – do tri litre na dan. Ali ste vedeli, da nekatere teorije trdijo, da je nosečniška slabost posledica premalo popite vode. Ne pozabite tudi na zadosten vnos folne kisline, ki je je veliko v algah; te vsebujejo tudi druge pomembne vitamine in minerale. V manjši količini jo boste našli tudi v žitaricah in zeleni zelenjavi, zato jo je dobro dodajati.

Ne pozabite na telovadbo

Čeprav ste iz meseca v mesec bolj okrogli in okornejši, ne pozabite na telovadbo. Pri tem pazite, da bo ta primerna za nosečnice, tudi v zadnjem mesecu nosečnosti pa se redno raztezajte in se tako aktivno pripravljajte na porod. "Zmerna telesna dejavnost med nosečnostjo ugodno vpliva na psihofizično stanje nosečnice, saj preprečuje in zmanjšuje nevšečnosti, ki nastanejo v tem obdobju. Vsebovati mora vaje za srčno-žilni in dihalni sistem, krepitev mišic, pravilno držo ter gibljivost no-sečnice," je pojasnila Mojca Kisovec, inštruktorica vadbe za nosečnice v Sunny Studiu, kjer se lahko prijavite na brezplačno vadbo za nosečnice in vadbo za mamice z dojenčki.

Z otrokom se pogovarjajte

Z otrokom se čim več pogovarjajte in uživajte v povezanosti z njim. Najnovejše raziskave so pokazale, da se otrok na dotike odzove že pri desetih tednih nosečnosti, nekoliko pozneje pa na sve-tlobo, materin glas, glasbo in druge zvoke. Pa ne pozabite k “pogovoru” povabiti tudi partnerja, saj se bo tako tudi on močneje navezal na otroka in se počutil manj odrinjenega, ko bo malček prišel na svet. Zato uživajte v tem posebnem obdobju svojega življenja in zaupajte naravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.