Magazin > Odnosi in prosti čas
49 ogledov

Ljubezni je dovolj za vse otroke

družina Shutterstock
Ob prihodu dojenčka je potreben tudi čas zase, za partnerja in za starejše otroke. Starejši otroci potrebujejo zagotovilo, da so še vedno ljubljeni.

"V zgodnjem obdobju materinstva je mama zaradi otrokovih potreb navadno predana njegovi negi in skrbi zanj ter je zato morda videti izključujoča; še posebno, če doji. Toda takšna vrsta ljubezni je pomembna za preživetje dojenčka in človeške vrste," je pojasnila dr. Zalka Drglin, svetovalka in vodja programov pri Združenju Naravni začetki, in dodala: "Gre pa le za začasno obliko, pri kateri mama potrebuje podporo svojih bližnjih. V funkcionalni družini se po tej tesni povezanosti mame z dojenčkom polagoma vzpostavijo nova razmerja med družinskimi člani v obliki mreže, ki posameznike povezuje na različne načine."

Nekateri načrtujejo zmenke

Čeprav se veliko novopečenih očetov ustraši, da so zaradi otroka izgubili ženo, "vez med materjo in otrokom ne more nadomestiti ljubezni med dvema odraslima", je na njihove strahove odgovorila Drglinova. Ob prihodu otroka je možnosti za spontano izražanje pozornosti in naklonjenosti zaradi številnih praktičnih vidikov sodobnega življenja zares manj, "zato pari, ki so starševstvo uspešno združili s partnerstvom, povedo, da si vsak dan zavestno vzamejo nekaj minut za oseben pogovor, pogled v oči in objem. Nekateri tudi načrtujejo zmenke, ki se jih lahko vnaprej veselijo kot v času zaljubljenosti," je povedala transakcijska analitičarka in svetovalka Drglinova. "Tako se družinski odnosi polagoma naravnajo, pri čemer pa je zelo pomembna odprtost za potrebe vsakega člana družine, uravnovešanje med njimi ter potrpežljivost in zaupanje," je dodala sogovornica. Pri tem pa ne pozabite na zlato pravilo: ob družinskem in partnerskem življenju si nujno vzemite tudi čas zase – pogovor s samim seboj, umirjanje v naravi, branje navdihujočih knjig, vzpodbujanje ustvarjalnosti in ljubezni do samega  sebe. Saj veste, če ne zmorete zdravo ljubiti sebe, vam bo zmanjkalo ljubezni za druge.

Vključite ga v skrb za dojenčka

Nova družinska dinamika s prihodom dojenčka pa vpliva tudi na druge otroke v družini, ki se velikokrat popolnoma naravno odzovejo z ljubosumjem. "Starejši otrok potrebuje zagotovilo, da je še naprej ljubljen,  pomemben in poseben. Zato je priporočljivo, da si starši zagotovijo čas samo zanj, medtem ko za dojenčka poskrbi nekdo drug," svetuje Drglinova. Vsekakor sorojenca čim bolj vključite v skrb za dojenčka in mu dodelite kakšno zanj pomembno nalogo ter ga v njegovi vlogi vzornika ter skrbnega in ljubečega bratca ali sestrice večkrat potrdite. "Otrok se ob navzočnosti novorojenega bratca ali sestrice uči doživljati svet in sebe ter kako biti on z drugim živim bitjem. Hkrati pa je bratec/sestrica nekdo, ki mu vse bolj postaja pomembni Drugi ter mu tako pomaga ustvarjati vezi, ki so onstran razmerja med otrokom in starši. Zato je brat ali sestra družba, ki otroku olajša razvojne naloge na poti v odraslost," je pojasnila sogovornica.

Nedeljiva starševska ljubezen

Svojega prvorojenca imava tako zelo rada, da naju skrbi, da drugega morda ne bova tako zelo oboževala, so zelo pogoste skrbi staršev, ki pričakujejo drugega otroka. "Materino in očetovo naročje je dovolj veliko tako za enega kot pet otrok. Zdrava starševska ljubezen je namreč nedeljiva in je ne zmanjka, saj tako kot toplota sonca objame in zajame vse otroke," je ohrabrujoča Drglinova. Skrbne starše pa skrbi tudi, ali so dovolj dobri starši. "Kot starši uporabljamo vzorce od-nosov iz lastnega otroštva. Nekateri delujejo pozitivno, drugi pa so lahko okvarjeni in jih je zato treba premisliti in nadomestiti. Na srečo pa se starševstva učimo tudi sproti. Zato je za starša najpomembneje, da se zavedata izjemnega daru ter se v svojih vlogah dopolnjujeta in potrjujeta z besedami: zmogli bomo, čudovit oče si, krasna mama si, radi se imamo," svetuje sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.