Magazin > Odnosi in prosti čas
168 ogledov

Lubenica malo drugače

lubenica, sir Profimedias
Poletje je čas melon in lubenic, ki niso le slastne, ampak tudi osvežujoče ter polne vitamina C in antioksidantov.

To pa še ni vse. Melone in lubenice sestavlja 90 odstotkov vode, zato nimajo veliko kalorij.

En kozarec tega sadeža (250 mililitrov) vsebuje:
lubenica: približno 48 kcal
kantalupska melona: približbo 57 kcal
medena melona: približno 65 kalorij

Če spadate med ljubitelje lubenice, vam bodo spodnji recepti zagotovo teknili. Preden pa se lotite priprave, lubenico dobro operite. Pri tem uporabite krtačo in toplo vodo.

Pica lubenica
Hitro, enostavno, slastno. Lubenico razrežite na trikotne kose, kot bi rezali pico. Povrhu potresite feta sir in svežo baziliko.

Napitek iz lubenice
Osvežujoče. Ohlajeno lubenico narežite na kocke in odstranite semena. Nastrgajte malo ingverjeve korenine (po vašem okusu) in pripravite nekaj žlic limetinega soka. V mešalniku vse zmešajte. Če želite, da je napitek bolj tekoč, mu dodajte vodo. Nekateri bodo receptu dodali tudi sladkor. Predlagamo, da se temu izognete in za sladkanje raje uporabite med ali javorjev sirup.

Lubenica na žaru
Koščke lubenice pokapljajte z olivnem oljem in medom ter jih vrzite na žar. Vsako stran popecite približno 5 minut. Sadež zmešajte s paradižnikom, mocarelo in lističi bazilike. Mešanici nato dodajte balzamični kis in solata je nared. Dober tek!

Solata z lubenico
Za poletno solato na koščke narežite lubenico, avokado, feta sir, rdečo čebulo, malo sveže mete in redkvice. Idealno za piknike.

Ledene kocke iz lubenice
Iz lubenice izrežite kroglice in jih položite na pladenj, ki ga nato za nekaj ur postavite v zamrzovalnik. Ko bodo kroglice zamrznjene, jih dajte v vrečko za zamrzovanje živil in jih shranite nazaj v zamrzovalnik. Barvite ledene kroglice so prava paša za oči. Če želite poleg rdečih kroglic imeti tudi rumene in zelenkaste, jih izrežite iz melon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.