Magazin > Odnosi in prosti čas
73 ogledov

Matične celice - zavarovanje za zdravje vašega otroka

Neocelica1 Žurnal24 main
Vaš trebušček raste, brce in premiki otroka, ki ga nosite pod srcem pa so iz dneva v dan bolj intenzivni, a vseeno prijetni in vam vsakič znova na obraz rišejo nalezljiv nasmeh.

Vaš trebušček raste, brce in premiki  otroka, ki ga nosite pod srcem pa so iz dneva v dan bolj intenzivni, a vseeno prijetni in vam vsakič znova na obraz rišejo nalezljiv nasmeh. Od poroda vas loči le še nekaj mesecev, morda celo tednov in verjamemo, da se že pripravljate na novo starševsko vlogo, sploh če gre za vašo prvo nosečnost, ki je zaznamovana z najrazličnejšimi odločitvami. Kakšna in kako velika naj bo previjalna miza, je smotrno kupiti posteljico ali zibko, bo otrok imel dudo ali ne, kako velika naj bodo oblačilca in katera barva naj prevladuje. Toliko odločitev, vprašanj in negotovosti, pa vendar je na koncu najbolj pomembno, da je in bo tudi  v prihodnje vaš otrok zdrav. Čarobnega recepta, ki bi zagotovil zdravje vašega otroka skozi vsa obdobja njegovega odraščanja in življenja, žal ni, se je pa v zadnjem desetletju izredno povečal pomen odvzema matičnih celic iz novorojenčkove popkovnične krvi in tkiva popkovnice.  

Roko na srce, vloga staršev je poleg brezpogojne ljubezni in primerne vzgoje, vsekakor tudi v zaščiti naših otrok pred vsemi morebitnimi nevarnostmi in boleznimi, ki pretijo na najrazličnejših korakih. Nihče si niti za trenutek ne želi pomisliti kakšno bolezensko stanje bi se lahko razvilo pri našem otroku danes, jutri ali čez deset let, predvsem pa ne želimo razmišljati o tem, kaj bi v takšnem primeru kot starš storili, kako bi našega otroka zaščitili. Navkljub hitro razvijajoči medicinski znanosti dogajanja v prihodnosti ne moremo napovedati, lahko pa danes storimo nekaj, kar lahko v prihodnosti pomembno vpliva na zdravje našega otroka. Novorojenčka lahko tako že v porodnišnici obdarimo z darilom, ki je neprecenljivo – s shranitvijo njegovih matičnih celic.

Kaj so matične celice in kje jih najdemo? 

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven in neboleč, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka. Zdravljenje z matičnimi celicami je tako danes že povsem običajen standard v medicini. Od prve uspešne transplantacije matičnih celic iz popkovnične krvi leta 1988 so opravili več kot 25.000 transplantacij. V splošnem vsako leto opravijo približno 5.200 presaditev, za leto 2015 pa stroka in znanstveniki  predvidevajo več kot 10.000 presaditev.

Po zaslugi hitrega razvoja znanosti vemo, da je popkovnična kri najboljši vir matičnih celic, ki so genetsko edinstvene ter predstavljajo neprimerljiv zaklad, ki lahko v primeru bolezni pomaga vašemu otroku in družini. Že danes lahko s pomočjo matičnih celic zdravimo vrsto bolezni in poškodb, napredek medicinske znanosti pa obeta zdravljenje še bistveno širšega kroga bolezenskih stanj. 

Kje lahko shranimo matične celice? 

Poznamo dve vrsti bank za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi: javne in zasebne banke. Javna banka shrani darovano popkovnično kri in je na voljo vsem, ki bi jo lahko potrebovali. Shranjevanje je brezplačno, vendar je potrebno vzeti v obzir, da vam darovana popkovnična kri tudi ob morebitnem pojavu bolezni vašega otroka, ne pripada več. Boste pa lahko morda z darovanjem matičnih celic vašega otroka rešili življenje nekoga drugega. 

Zasebne banke, katerih storitev hrambe matičnih celic je plačljiva pa po drugi strani zagotavljajo ekskluzivnost in hranijo matične celice, ki so rezervirane posebej za vas in vašo družino ter jih ne more uporabiti nihče drug. V kolikor bi tako prišlo do bolezenskega stanja, ki bi ga bilo potrebno in smotrno zdraviti s shranjenimi matičnimi celicami vašega otroka, se zgolj obrnete na zasebno banko, kjer ste celice shranili, ta pa jih vam oziroma lečečemu zdravniku v najkrajšem možnem času tudi dostavi.