Magazin > Odnosi in prosti čas
44 ogledov

Na Kreti lovijo krokodila

Chania, Kreta, Grčija Shutterstock
Grški strokovnjak za plazilce je v petek začel nastavljati pasti za dva metra dolgega krokodila, ki se je prejšnji teden skrivnostno pojavil v umetnem jezeru na grškem otoku Kreta.

"Upamo, da bo krokodil postal lačen," je dejal herpetolog Petros Liberakis, ki je zaposlen v otoškem naravoslovnem muzeju. "Naš poskus lahko traja dva dni, več tednov, ali pa popolnoma spodleti," je dodal.

Kletke, polne mesa, bodo postavili blizu umetnega jezera, ki je 15 kilometrov oddaljeno od mesta Retimno. Da bi preprečili radovednežem dostop do jezera, so policisti okoli njega postavili ograjo. "Izbrali smo metodo, ki bo najvarnejša za krokodila in ljudi," je povedal Liberakis.

Če bodo krokodila, ki ga je po vsej verjetnosti na prosto spustil naveličan lastnik, ujeli, ga bodo poslali bodisi v otoški akvarij ali pa v naravni park blizu Aten, je dodal strokovnjak.

Glede odstranitve krokodila, ki je že dobil ime Sifis - Jožef po grško, imajo mnenje tudi prebivalci Krete. Predstavnik lokalnih oblasti Vangelis Mamagakis je dejal, da naj bi po neuradni anketi 60 odstotkov prebivalcev menilo, da je treba krokodila pustiti v jezeru, deset odstotkov pa naj bi jih bilo mnenja, naj v jezero naselijo še dodatne krokodile.

To ni prvi pojav krokodila v evropskih vodah. Leta 2001 so avstrijski gasilci iz Donave rešili južnoameriškega krokodila, ki so ga nato namestili v živalskem vrtu v Schönbrunnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.