Ljubljančani dobrote, ki jih pripravljajo v bistroju Bazilika, poznajo že dalj časa, sedaj pa bodo v njihovih kulinaričnih poslasticah lahko uživali tudi drugod po Sloveniji. Lastnica kavarne in bistroja Bazilika Darja Končarevič je namreč izdala kuharsko knjigo Toplo priporočam, ki je svojevrstni fenomen. Prvi 1.000 izvodov so namreč brez oglaševanja prodali v slabih treh tednih. Dobra novica – knjiga, ki bi jo lahko označili za zelo osebno kuharico, saj je Darja v njen objavila tudi recepte iz družinske zakladnice, je spet na voljo!
Čičerikin kari, čokoladna pita, veganski bananin kruh …
V kuharici boste našli recepte za slastne zajtrke in kosila, juhe, prigrizke za zabave in Bazilikine slavne pite. Recepti so enostavni, primerne tudi za tiste, ki ne želijo ali ne morejo več ur stati v kuhinji. Pomembno je tudi poudariti, da boste sestavine za predstavljene jedi našli v vsaki trgovini! Dober tek!
"Navdih najdeš povsod"
Tisoč izvodov kuharice Toplo priporočam ste prodali v rekordnem času. Vas je ta uspeh presenetil?
Absolutno sem bila preseneča, kar se vidi tudi po tem, kako smo se lotili prodaje. Startali smo skromno. Toplo priporočam smo promovirali le prek družabnih omrežij. Kljub temu smo prvi ponatis – 1.000 izvodov - prodali v slabih treh tednih. Imeli smo ogromno prednaročil. Takoj, ko smo videli, da je zanimanje veliko, smo se odločili za drugi ponatis.
Zakaj ste se odločili napisati kuharsko knjigo?
V knjigi sem želela zbrati jedi, ki jih kuhamo pri meni doma in v Baziliki, kjer so me večkrat vprašali po receptih. Sedaj, ko jo držim v rokah, sem opazila, da je še zame zelo uporabna. (smeh) Prej sem recepte, ki jih pripravljamo doma, iskala po zapiskih, sedaj pa so vsi na enem mestu.
Kako ste izbirali recepte, ki ste jih uvrstili v knjigo?
V knjigi Toplo priporočam so najbolj priljubljene jedi iz Bazilike, iz družinske zakladnice in najbolj priljubljene jedi iz moje domače kuhinje.
Katere jedi so v Baziliki najbolj priljubljene?
Vsak dan imamo na meniju špinačno pito s feto in pinjolami in čokoladno pito z malinami. Juhe spreminjamo dnevno, najbolj znani pa smo po grahovi juhi z jabolki.
Je knjiga primerna za vsakogar?
Rekla bi, da je celo bolj primerna za začetnike kot za tiste, ki imajo veliko kuharskega znanja. V knjigi so enostavni recepti, ki jih lahko pripravi vsak. To je moj način kuhanja in tudi način kuhanja v Baziliki. Enostavno in iskreno.
Navdih za nekatere recepte ste dobili tudi v tujini. V kateri državi ste najbolje jedli in kako je ta hrana vplivala na vašo kuhinjo?
Če hodiš po svetu z odprtimi očmi, povsod lahko najdeš nekaj in iz tega narediš svojo eklektično zmes. Kulinarično najbližji sta mi sicer Italija in Francija.
Na kaj ste pri kuhanju najbolj pozorni?
V prvi vrsti mi je pomembna svežina sestavin in da je jedi možno pripraviti na hitro. Osredotočena sem tudi na to, da uporabim sestavine, ki jih ima večina že doma.
Po izobrazbi ste kulturologinja. Kako ste se znašli v gostinstvu?
Po naključju. Sicer sem že zgodaj začutila, da bi morala biti moja življenjska pot povezana s kulinariko. Začeli smo z majhno kavarno na Miklošičevi ulici in postopoma začeli streči še sendviče, solatke in juhe … Nato smo odprli še bistro Bazilika.