Magazin > Odnosi in prosti čas
103 ogledov

Najpogostejše nosečniške težave

Zivljenje 27.02.14, trebuh, nosecnost  foto: shutterstock Shutterstock
Številne nosečnice že zelo zgodaj spoznajo manj prijetne plati nosečnosti.

"Nosečnost je najboljša priložnost, da v svoj življenjski slog uvedete zdrave navade, super pa je, da jih obdržite tudi po rojstvu otroka," pravi Damijana Medved, oblikovalka in koordinatorica programov Mama Zofa, ki meni, da je mogoče nosečniške težave vsaj delno omiliti z zdravimi navadami.

Slabost

Po navadi je slabost prisotna samo v prvem trimesečju nosečnosti, ni pa vedno tako. "Vsekakor se izogibajte močnim vonjem in hrani, ki vam ne ugaja. Po navadi pomaga, da nosečnica zjutraj je, včasih celo še preden vstane iz postelje, zato naj si na nočni omarici pripravi kakšen kos prepečenca, ki ga bo pogrizljala, še preden bo vstala," svetuje sogovornica. Pomaga tudi redno prehranjevanje.


Zatekanje nog

Eno od pomembnih navodil za nosečnost je, da premislite, kaj je resnično vredno vaše energije in časa, kaj pa ne tako zelo, ter temu prilagodite svoje življenje. "Noge otekajo zaradi preutrujenosti – z višanjem nosečnosti se povečuje teža, ki jo morajo nositi, zato bodite do njih prijazni. Tako boste prijazni tudi do sebe in seveda do otroka. Priskrbite si udobne čevlje in izkoristite trenutke, ko so noge lahko dvignjene," priporoča sogovornica. Za bodočo mamico je najpomembnejše, da si privošči dovolj počitka.

Nadležni hemoroidi

Pomembno je, da nosečnica je hrano, bogato z vlakninami, in pije veliko vode. To bo namreč pospešilo njeno prebavo in preprečilo zaprtje – tako se bo hemoroidom lahko celo izognila. "Sicer pa velja, da se izogibajte napenjanju med opravljanjem velike potrebe. Dejansko bi bilo za naše medenično dno bolje, da bi potrebo opravljali čepe in ne sede. Pomagate si lahko tako, da pred straniščno školjko postavite pručko in privzdignete noge," predlaga Medvedova.

Krči v nogah

"Če vas zagrabi krč, si najprej pomagajte tako, da raztegnete mišico. Najprej bo sicer zabolelo, vendar bo bolečina hitro prenehala; če boste pustili, da krč traja, pa bo trajala tudi bolečina. Včasih, ko vas krč zagrabi med spanjem in vas prebudi, v prvem hipu ne veste, kaj storiti in katero mišico raztegniti. Takrat priporočam, da vstanete, saj boste že s tem skoraj zagotovo raztegnili pravo mišico," pravi sogovornica.

Utrujenost

"V nosečnosti opravljate nenadomestljivo delo. Vaše telo snuje življenje! Čez nekaj mesecev boste rodili popolno bitjece, ki je nastalo iz dveh celic. Normalno je, da ste ob tem velikem delu utrujeni – še posebno če ste bili do nosečnosti zelo aktivni in si želite obdržati isto raven dejavnosti. Zelo pomembno je, da sprejmete nosečnost tako, da ste prizanesljivejši do sebe in se naučite poslušati svoje telo. Če je utrujeno, potrebujete počitek. Vem, da je to marsikdaj lažje reči kot storiti, zato poskušajte narediti največ, kar v trenutnem položaju lahko," sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.