Magazin > Odnosi in prosti čas
228 ogledov

Ne mečite je v smeti: Nasveti, kako uporabiti lupino agrumov

pomaranča, lupina Profimedias
Z njo lahko očistite hišo, se znebite aken … Preberite, za kaj vse je uporabna lupina pomaranč, limon, limet in drugih agrumov - še posebej, če gre za ekološko pridelane sadeže.

Osvežilec zraka

Lupino citrusa dajte v lonec, dodajte ščepec cimeta, nekaj klinčkov in dodajte vodo, da to vse skupaj prekrije. Med tem, ko se voda segreva na majhnem ognju, bo vaše prostore zajel prijeten zimski vonj.

Dodatek hrani

Seveda bi bilo najboljše, če bi bili agrumi, katerih skorjo uporabljate v kuhinji, pridelani ekološko, a ni vedno tako. Zato skorjo pred uporabo vedno dobro operite. Naribano lupino lahko dodate jogurtu, smoothieju, lahko jo dodate v peciva …

Aromatizirajte vodko

V vodko namočite lupino grenivke, limone, pomaranče ali limete in jo tam pustite nekaj dni. Vodko lahko precedite, lahko pa skorjo pustite v steklenici.

Dodatek k čaju

Lupino očistite belih nitk na notranji strani in jih postavite na pekač. Lupino narežite na majhne kocke ali tanke trakove in jih položite v pečico (nizka temperatura).

Piling za obraz in telo

Posušeno lupino agruma stisnite v prah. Temu dodajte morsko sol v razmerju 1:1. v to zmes vlijte nekaj kapljic eterične vode vrtnice, ravno toliko, da dobite gosto zmes. To nanesite na problematične dele – na obraz, vrat, dekolte, kolena, komolce, pete … Piling uporabljajte dvakrat tedensko.

Beljenje zob

Z lupino limone podrgnite po zobeh in to delajte vsak dan pred spanjem. Ta metoda naj bi bila zelo učinkovita za beljenje zob.

Celi brazgotine aken

Naredite gosto zmes prahu iz sušene lupine agruma in kokosovega olja. Masko nanesite na obraz in jo pustite delovati eno uro. Če jo boste uporabljali redno, bo vaša koža veliko bolj čista, zdrava, prožna in lepša – dermatologi pravijo, da naj bi celo zdravila brazgotine, ki so nastale zaradi aken.

Sredstvo za čiščenje

Skorje agruma dajte v stekleno posodo in jih zalijte z alkoholnim kisom. Steklenico zaprite in jo za 10 dni postavite v hladilnik. Dobili boste čistilo, ki je primerno predvsem za mastne madeže. Primerno je tudi za ogledala in druge steklene površine.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.