Magazin > Odnosi in prosti čas
862 ogledov

Poslastica za ljubitelje vlakov

vavpotič
Dvanajst letni ljubitelj vlakov in železnic, Val Vavpotič Lorber, je v Železniškem muzeju razstavljal že pri rosnih treh letih, in sicer svojo prvo Lego - maketo.

Tam je spoznal takratnega ravnatelja muzeja gospoda Mladena Bogića, ki ga je bodril in mu nenehno pomagal z nasveti. Zaradi velikega entuzijazma je postal tudi častni član Železniškega muzeja. V intervjuju na dan tokratne otvoritve je mladi ustvarjalec izjavil: “Včasih sem bil več v Železniškem muzeju kot v vrtcu ..” To priča, da je zares velik navdušenec in poznavalec. Velikega pomena zanj pa je seveda brezpogojna podpora staršev Monike in Markota ter obeh babic in dedkov. Popira pa ga tudi nekdanji diplomat g. Vladimir Gasparič, ki je prav tako velik ljubitelj modelnih železnic in je s svojo veliko maketo navduševal Vala. 

Razstave pričujoče modelne železnice je začela nastajati pred dvema letoma. Najprej je Val ob pomoči očija Mareta izdelal idejni načrt in nekaj manjših variant. Pred trinajstimi meseci pa je začela nastajati ta velika maketa dimenzij 2,4 x 1,6 x 0,6 metra, v katero je vloženih približno 300 ur vztrajnega dela. Ob številnih lokomotivah, električnih in parnih z vagoni, so tukaj izdelani hribčki in doline, tuneli, potočki, jezero, kopalci, gostilna, hiške, razsvetljava z mini kandelabri, avtobusna postaja, prometna nesreča ...

Otvoritev je potekala v ponedeljek, 1. avgusta ob 16. uri, v Knjižnici Rogaška Slatina, ki kontinuirano prireja razne kulturne dogodke za otroke in odrasle. Zbrane je pozdravila direktorica knjižnice mag. Nataša Koražija, v kulturnem programu je nastopal Valov žlahtnik, priznan kantavtor Tomi Lorber. Častni govornik je bil nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja g. Mladen Bogić. Zbralo se je lepo število obiskovalcev in predvsem otrok, ki so z navdušenjem čakali, kdaj bo Val “zagnal” lokomotive. Ljudski ustvarjalec, Nani Poljanec, pa je odigral vlogo producenta razstave in ob koncu programa Valu podelil častni naziv “Ljudski ustvarjalec”, ki je drugi za povrstjo v zgodovini KunstHausa, prvi tak naziv je 2021 prejela ak. slikarka Mojca Senegačnik, prav tako velika ljubiteljica vlakov in železnic. 

Ker je Val velik lokalpatriot, je razstavo postavil na ogled najprej v Rogaški Slatini, kjer jo lahko vidite do petka, 5.8.2022. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.