Magazin > Odnosi in prosti čas
35 ogledov

Posode ne pomivajte na roke

pomivalni stroj posoda Shutterstock
Raziskovalci Univerze v Bonnu so izračunali, da boste pri pranju v pomivalnem stroju porabili za približno četrtino manj električne energije in kar štirikrat manj vode kot pri pranju na roke.

Življenja brez pomivalnih in pralnih strojev si v tem času le težko predstavljamo. Gospodinjski aparati pa nam ne lajšajo le življenja. Če jih uporabljamo pravilno, bomo na leto privarčevali kar nekaj zelencev …

Na kaj je treba paziti

Gospodinjski aparati postajajo vse bolj varčni. V primerjavi s stroji izpred 20 let sodobni pomivalni stroji porabijo le približno polovico energije in kar 60 odstotkov manj vode.

Najbolj energijsko učinkoviti stroji so uvrščeni v energijski razred A+++, pri vsakdanji rabi pa porabijo približno 30 odstotkov manj energije kot njihovi konkurenti iz razreda A, ki se ne smejo več prodajati. Od decembra 2013 lahko kupiti le še stroje, ki sodijo v energijski razred A+ ali več, razlagajo na zeleniprihranki.si.

Pazite tudi na velikost stroja. Če  živite sami ali v dvoje, se odločitev za nakup stroja, ki opere 6 pogrinjkov naenkrat. Ne le, da je pranje posode v pomivalnem stroju udobnejše, na tak način boste porabili tudi veliko manj energije, še pišejo na omenjeni spletni strani. Raziskovalci Univerze v Bonnu so namreč izračunali, da pri pranju v pomivalnem stroju porabite približno četrtino manj električne energije in kar štirikrat manj vode kot pri pranju na roke.

Še več boste prihranili, če boste stroj vedno napolnili do vrha in izbrali ekoprograme, ki porabijo manj električne energije in vode.

Komentarjev 2
  • 4krogci 16:15 04.september 2014.

    Pa povejte še, da bolj kot je varčen aparat (a+++), manj vode porabi, kar potegne za sabo, da na posodi ostane detergent, ki pa ni ravno zdravju neškodliv.

  • jaki 15:27 22.avgust 2014.

    Ir. K. - Posoda se pomiva z rokami, ne na roke. Na roke se ga pa meče, to pa ja! Zgolj v vednost, morda tudi v ravnanje...