Magazin > Odnosi in prosti čas
164 ogledov

Prehranski dodatki nosečnice

Če nosečnica že mora vzeti zdravilo, naj ga po posvetu z zdravnikom vzame v manj Žurnal24 main
Preverite, katere prehranske dodatke farmacevti v nosečnosti priporočajo in kdaj. Katerih čajev se morajo nosečnice izogibati?

"Če je bodoča mamica zdrava,  ne potrebuje posebnih dodatkov k svoji prehrani. Edina izjema  je po smernicah dodatek folne kisline," pravi Edith Jošar, mag. farm. Iz Lekarne Ljubljana. Pojasnjuje, da zarodek rabi folno kislino za razvoj živčevja, in to že takoj ob začetku nosečnosti. Zato ženskam, ki želijo zanositi, priporočajo dodajanje folne kisline tudi že preventivno: "Folna kislina je prisotna v zeleni zelenjavi in, ker je občutljiva na temperaturo, je s hrano običajno nosečnica ne dobi dovolj. Priporoča se vsaj 0,4mg folne kisline dnevno."

Ob normalni prehrani ostalih vitaminov in mineralov po njeni oceni ni potrebno  dodajati, je pa res, da nimajo vse nosečnice dovolj časa in volje za ukvarjanje z zdravo prehrano. Zato raje uživajo multivitaminske pripravke. Pri  izbiri teh priporoča tiste, ki so namenjeni prav nosečnicam. "Problem zaradi pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov nastopi šele ob zaporednih nosečnostih, kjer organizem ženske nima dovolj časa za vzpostavitev fiziološkega ravnotežja pri vegetarijankah, še posebej pa pri vegankah, ki s svojo prehrano ne morejo zagotoviti tistih sestavin, ki jo vsebuje  le hrana živalskega izvora," razlaga. V teh primerih ginekolog nosečnici  glede na individualne potrebe predlaga dodatek prehranskih dopolnil ali zdravil, najpogosteje železo.

Prebirajte navodila

"Nosečnice naj uživajo čim bolj raznoliko prehrano, prehranska dopolnila (razen folne kisline) naj uživajo le v primeru, da določenih snovi res ne morejo dobiti s hrano," svetujeta Sanela Fazlić in Bor Bitenc, mag. farm. iz Lekarne Bitenc. Od čajev odsvetujeta večje količine žajblja (saj vsebuje majhne količine snovi, ki bi lahko bile toksične ob prekomernem uživanju), šentjanževke, sene, krhlike (odvajala), gornikovih listov (urološkega čaja) in drugih zelišč z močnim delovanjem. Priporočata, da zmeraj preberete opozorila in navodila ali pa vprašate v lekarni, kaj je primerno za nosečnice in kaj ne. "Nikakor prehranskih dopolnil ne smemo zamenjevati z zdravili, če pri nosečnici na primer ugotovijo pomanjkanje železa, jemanje prehranskih dopolnil z železom ne zadostuje, ampak je potrebno po po navodilu zdravnika jemati zdravila, v katerih so dovolj velike količine železa," dodajata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.