Magazin > Odnosi in prosti čas
126 ogledov

Preverite, če imate kompulzivno-seksualno motjo?

seks Shutterstock
Ali je kompulzivno-seksualna motnja najnovejša oblika bolezni, ki se je moramo bati? Če se vam zdi, da jo imate, naj vas ne bo sram in se oglasite pri zdravniku.

Izraz kompulzivno-seksualna motja zajema veliko stvari, za katere se vam zdi, da morda niso tako resne. Med njih spada kompulzivno iskanje partnerja, kompulzivna obsesija z nedostopnimi partnerji, kompulzivno samozadovoljevanje, kompulzivna uporaba erotičnih pripomočkov (igračke, revije, posnetki), kompulzivna seksualnost …

Večina ljudi s to motnjo svojih težav ne zaupa zdravniku, saj niti ne vedo, da jo imajo. Največkrat se motnjo odkrije, ko ima oseba spolno prenosljivo bolezen, ko zanosi z nekom, ki ni njen partner in v podobnih scenarijih.

Kompultivno-seksualno motnjo velikokrat povezujejo z drugimi psihičnimi težavami, kot je depresija, težave s tesnobo ali odvisnost od drog in alkohola.

Da bi postavili diagnozo motnje, mora oseba nenehno fantazirati o seksu, razmišljati kje in kdaj bi seksala, s kom in podobno. Težava nastane, ko fantazije vplivajo na posameznikov vsakdan in ko ne more normalno funkcionirati, ker ima toliko dela s scenariji, ki si jih zamišlja.

Preberite, kakšni so simptomi, ki kažejo na kompulzivno-seksualno motnjo:

  • Nenehno razmišljanje o seksualnih fantazijah in načrtovanje, kako bi se te fantazije uresničile.

  • Sanjarjenje o seksualnih scenarijih kot odgovor na stresne trenutne.

  • Neuspešno zaustavljanje teh fantazij. Ne morete si pomagati, da ne bi mislili na seks.

  • Seksate z vsemi, ki so vam na voljo in ne razmišljate o posledicah (niti o čustvenih niti o fizičnih posledicah).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.