Magazin > Odnosi in prosti čas
485 ogledov

Priporočljiva masaža v nosečnosti

Masaža dobro dene gubam in splošnemu počutju. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Masaža ugodno vpliva na krvni pritisk nosečnice, zato je zelo priporočljiva. Idealni položaji za izvajanje masaže so sede, na boku in hrbtu.

"Ker je nosečnost obdobje, ko naj bi se ženska bolj obrnila vase in se morda celo nekoliko umaknila  od vsakdanjega vrveža, je masaža v tem obdobju zelo priporočljiva," je povedala Anja Furlan, shiatsu maserka in začetnica vpeljevanja shiatsuja v slovenske porodnišnice. "Masaža mora nosečnici dati občutek varnosti in udobja, kar ugodno vpliva na njen krvni pritisk, nosečnica pa se bo lažje povezala z otročičkom. Idealni položaji za izvajanje masaže so zato sede, na boku in na hrbtu – dokler ležanje na hrbtu ne postane prenaporno," je pojasnila Furlanova.

Ne v prvem trimesečju

Masaža nosečnice mora biti vedno prilagojena njenemu stanju. "Ne samo zaradi trebuščka, temveč tudi zato, ker se energije v nosečnici preprosto gibljejo drugače," je razložila sogovornica, ki masažo v prvem trimesečju, ko so energije še posebno občutljive in je nosečnost manj stabilna, povsem odsvetuje, razen ob hudih slabostih ali drugih tegobah, ki jih ustrezno usposobljen terapevt lahko omili. "Dobro je tudi vedeti, da v vseh mesecih nosečnosti intenzivna masaža trtice, hrbta in vratu ni priporočljiva, saj so to predeli, ki globoko sproščajo – v nosečnosti pa si ne želimo pregloboke sprostitve. Tem predelom se namreč bolj posvečamo med porodom," je opozorila stro-kovnjakinja za masažo shiatsu, ki je svoje znanje pridobila na Evropskem inštitutu za shiatsu (ESI) v Münchnu, ki na zahodu velja za eno od najboljših šol shiatsu.

Od lopatic do nog

Kako pa omiliti bolečine v križu, ki težijo marsikatero nosečnico, če ne smemo masirati trtice in hrbta? "Obstaja nekaj predelov na telesu, ki niso hrbtenica, vendar njihova obravnava vseeno neposredno vpliva na bolečine v križu. Te tehnike lahko varno uporabi tudi partner," je pojasnila Furlanova in nam zaupala naslednje tri varne masaže za nosečnice.

  • Masaža okoli lopatic je varna masaža, ki je lahko tudi intenzivna. Izvedete jo tako, da poskusite lopatico toliko sprostiti, da lahko pridete s prsti pod njo. Lopatice se namreč zaradi spremenjene telesne drže v nosečnosti zelo zakrčijo, kar neugodno vpliva na vso hrbtenico.
  • Glajenje medenice, pri katerem naj nosečnica sedi na stolu ali po turško na tleh in se nasloni naprej na roke. Partner naj se postavi za njo, z mehkimi dlanmi naj nasloni večino svoje telesne teže na križ partnerice in z dlanmi zdrsne navzdol.
  • Masaža nog in ritnic bo ugodno vplivala na križ, z njim pa so neposredno povezani tudi gležnji in stopala.

Točka proti slabosti

Nosečnica se lahko varno in učinkovito zmasira tudi sama.  Najlaže bo dosegla stopala in ramena, za sprostitev pa si lahko z gnetenjem in krožnimi gibi zmasira tudi obraz. Obstaja tudi nekaj akupresurnih točk, ki jih nosečnica zlahka doseže,” je dejala sogovornica. Točko za poživitev oziroma ledvice 1 boste našle na stopalu – na sredini tik pod blazinico, ki je pod prsti po širini stopala.Točka proti jutranji slabosti ali osrčnik 6 je v isti liniji kot žila, ki poteka na sredini na notranji strani podlahti od zapestja navzgor, in sicer dva palca nad zapestjem. Več o masaži nosečnice najdete tukaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.