Magazin > Odnosi in prosti čas
38 ogledov

Program brezplačnega shranjevanja matičnih celic

Program brezplacnega shranjevanja Neocelica. Žurnal24 main
Podjetje Neocelica, skupaj s partnerjem Cryo-Save že tretje leto zapored nudi program brezplačnega shranjevanja matičnih celic za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo.

Podjetje Neocelica, skupaj s partnerjem Cryo-Save že tretje leto zapored nudi program brezplačnega shranjevanja matičnih celic za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo. Program je namenjen družinam, ki želijo matične celice iz popkovnične krvi svojega novorojenčka shraniti za pomoč drugemu družinskemu članu, diagnosticiranem z boleznijo, ki jo je mogoče zdraviti z matičnimi celicami. Do sedaj je bilo sodelovanje v programu brezplačnega shranjevanja omogočeno že 8 družinam.


Družina Mejak je ena izmed osmih družin, ki se je prijavila v program  brezplačnega shranjevanja. Njihovi najstarejši hčerki Neji so junija 2011 diagnosticirali levkemijo, čemur je sledilo več punkcij in tudi operacija na oddelku za hematologijo na Pediatrični kliniki. Danes je šestletna deklica zdrava in vsem v izredno veliko veselje, a vendarle se je družina po skrbnem in tehtnem pogovoru in nasvetu lečečega zdravnika odločila za shranitev matičnih celic najmlajše hčerke Marije. V kolikor bi se bolezen pri Neji ponovno pojavila, bi ob morebitni ustreznosti Marijinih matičnih celic z Nejinim kostnim mozgom, imela slednja še eno možnost več. »Zaradi hčerine bolezni so se naši družinski in prijateljski pogovori velikokrat nanašali na hrambo matičnih celic in vse kar je z matičnimi celicami povezano in ko smo slišali za brezplačni program shranjevanja matičnih celic preko družbe Neocelica, je bila odločitev za shranitev še lažja.« se spominja mama, Mojca Mejak.

Družina je do programa brezplačnega shranjevanja upravičena, če je pri družinskem članu ugotovljena bolezen, ki jo je trenutno mogoče zdraviti z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, če je ta družinski član krvni sorodnik v prvem ali drugem kolenu in če se njegov lečeči zdravnik strinja, da se lahko za zdravljenje uporabijo matične celice. Družba Neocelica skupaj s partnerjem Cryo-Save (o.p. največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic)  v tem primeru poskrbi vse potrebno za odvzem, transport do laboratorija, testiranje, procesiranje in shranitev vzorca matičnih celic novorojenčka, dokler jih družinski član ne bo potreboval, brez da bi imela družina kakršne koli stroške. Starši, ki se želijo prijaviti v program brezplačnega shranjevanja za pomoč družinskim članom, skupaj z onkologom/hematologom izpolnijo obrazec za prijavo in ga pošljejo na Neocelico. 

Več informacij in obrazec za prijavo v brezplačni program shranjevanja matičnih celic za pomoč družinskemu članu z življenjsko nevarno boleznijo dobite na spletnem naslovu http://www.neocelica.si/brezplacno-shranjevanje.