Magazin > Odnosi in prosti čas
349 ogledov

Prva košarica iz lekarne

dojenček Shutterstock
Nepogrešljivi so sterilne gaze, fiziološka raztopina, olja in mazila za ritko.

Farmacevte smo vprašali, katere izdelke naj bodoči starši kupijo, še preden pripeljemo novorojenčka s porodnišnice. Kateri so tisti izdelki, ki jih bomo najverjetneje ali zagotovo rabili in jih je lažje že vnaprej pripraviti.

"Za popek potrebuje razkužilo. Še vedno se veliko uporablja 70-odstotni alkohol, čeprav bolj priporočamo uporabo razkužil brez alkohola, ker ne sušijo kože in ne pečejo, na primer vodikov peroksid, razkužila naosnovi klorheksidina in oktenidina," svetujeta Sanela Fazlić in Bor Bitenc, mag. farm. iz Lekarna Bitenc. Za odstranjevanje temenc, ki se pojavijo v prvih treh mesecih priporočata mandljevo olje, izdelke za odstranjevanje temenc (šamponi in kreme). Po njuni oceni potrebujete še sterilne gaze za brisanje popka in oči, mazila za ritko (hladilno mazilo) in otroški puder za ritko. Šampone in mila za telo in lase, kapljice in čaje proti krčem, fiziološko raztopino za izpiranje nosu in popka. Predlagala sta tudi nakup svečk s paracetamolom proti vročini in bolečinam, ki se jih pa v prvih treh mesecih uporablja le po nasvetu zdravnika). Priporočata še nadomestno mleko v primerih, ko mati ne more dojiti.

Prvo košarico iz lekarne je za nas sestavila še Kristina Vrtačnik, mag. farm. iz Lekarne Ljubljana:

  • Sterilna fiziološka raztopina za nego popka, spiranje oči in noska.
  • Hladilno mazilo, mazila z dekspantenolom, ..  za nego kože, za nego bradavic po dojenju, za zaščito v predelu plenic, zaščito pred mrazom in vetrom.
  • Negovalno olje (olivno, mandljevo) za masažo dojenčka, za nego pregibov in preprečevanje dehidracije kože.
  • Sterilne gazice, zložence za nego popka, čiščenje oči, noska, ušes.
  • Trdo milo-syndet za umivanje kože in lasišča (v prvih tednih).
  • Svečke paracetamola za prvo pomoč pri bolečinah in vročini.
  • Prilagojene mlečne formule v primeru težav z dojenjem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.