Magazin > Odnosi in prosti čas
51 ogledov

Razglasili najbolj inovativna slovenska živila

inovativna zdravila Žurnal24 main
Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna nova živila, proizvedena v Sloveniji.

Nagrade  so  prejeli Pivovarna  Union  za  pijačo  Nula  malina,  Mercator  in  Pekarna Grosuplje  za  Pirin polnozrnat  kruh, Žito za Koruzni  toast, Ljubljanske  mlekarne  za linijo  jogurtov  MU Extra,  Engrotuš in  Fine  Culinar  za  Skutine  štruklje  iz  tatarske  ajde ter  Valens  Int.  za prehransko dopolnilo z vitaminom D v obliki ustnega pršila.

Izbrana živila po konkurenčnosti, kreativnosti ter prehranski sestavi v svoji skupini izstopajo od ostalih in dokazujejo, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila, s čimer presegajo inovativnost velikih mednarodnih korporacij, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko.

Potek izbora živilK sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel

Konec  lanskega  leta,  so  bili  povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji, od
najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih  podjetij.  Proizvajalci  so  na  razpis  lahko
posredovali  en  predlog  za  najboljše  inovativno  živilo.  Približno  polovica  vseh  prispelih
predlogov je bila podana s strani potrošnikov, druga polovica pa s strani proizvajalcev, tako
večjih  kot  manjših.  Doc.  dr.  Igor  Pravst:  „Namen  projekta  je  spodbujati  kreativnost
slovenskih  proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih
živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in prijaznost potrošniku ter okolju. Temu je
bilo prilagojeno tudi ocenjevanje živil. V prvi vrsti smo upoštevali prehransko sestavo živil, saj
smo s projektom želeli spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje. V
nadaljevanju so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti, med drugim prijaznost
potrošniku,  posebnosti  pri  proizvodnji  in  pakiranju.  Odziv  na  razpis  nas  je  pozitivno
presenetil,  saj  je  dokazal,  da  se  slovenski  proizvajalci  živil  trudijo  potrošniku  ponuditi
izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila ter, da pri tem presegajo inovativnost velikih
mednarodnih korporacij.“

S čim so prepričali zmagovalci

Nula malina (Pivovarna Union) je brezalkoholna pijača, ki jo ob odsotnosti sladil odlikujeta predvsem zanemarljiva količina sladkorja ter energijska vrednost. Osvežilen okus je bil dosežen le z dodatkom kančka sadnega soka, zaradi česar je ta pijača lahko odlična prehranska izbira za vsak dan.

Pirin polnozrnat kruh  (Pekarna Grosuplje / Mercator) odlikuje odličen okus in dolga svežina. Pripravljen iz 100% pirine in zaradi izjemno visoke vsebnosti prehranske vlaknine predstavlja odličen sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane.

Koruzni toast (Žito) ponuja zanimivo alternativo običajnim pšeničnim toastom. Potrošniki imajo
odslej na razpolago prvi koruzni toast v manjšem pakiranju, priročnem za shranjevanje ali takojšnjo porabo. Živilo odlikuje tudi odsotnost konzervansov.

Linija jogurtov MU EXTRA  (Ljubljanske mlekarne) odlikuje odličen okus in veliko sadja. S svojo prehransko sestavo dokazujejo, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja in so zato lahko dobra izbira. Potrošnikom je na razpolago pestra izbira zanimivih okusov v okolju prijazni embalaži.

Skutini štruklji iz tatarske ajde iz linije Slovenske dobrote Tuš (Engrotuš / Fine Culinar) predstavljajo posodobljeno tradicionalno slovensko jed. Odlikuje jih uporaba slovenskih sestavin,
predvsem zelo okusne in hranljive tatarske ajde. So že kuhani in hitro zamrznjeni ter zelo prikladni kot kakovosten obrok, tudi kadar imamo za pripravo malo časa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.