Magazin > Odnosi in prosti čas
1657 ogledov

Recepti za slastne domače sladolede

sladoled Shutterstock
Pokažite svojim najmlajšim, kako zabavna je lahko priprava domačega sladoleda in kako okusen je lahko!

"Če bi na podlagi deklaracije ugotovila, da sladoled ne vsebuje umetnih barvil in arom, bi mu dala prednost," glede poplave tako imenovanih naravnih sladoledov v slaščičarnah in trgovinah pravi nutricionistka Mojca Koman. "Definicija naravnega ni jasno opredeljena in si jo lahko vsak prilagaja po svoje. Proizvajalci lahko z nazivom naravno tako nekoliko zavajajo," dodaja.

Biosestavine

Naravni sladoledi naj bi bili pripravljeni iz svežih sestavin, ki naj bi bile biološko pridelane oziroma predelane, na primer sadje, smetana in mleko. Tak sladoled ima največ hranilnih snovi, vitamini iz sadja pa se pri nizki temperaturi ohranijo. Naravni sladoledi ne vsebujejo belega sladkorja, temveč agavin ali pšenični sirup ali kokosov sladkor.

sladoled topi tali kornet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sladoled je obrok

Prednost naravnega sadnega sladoleda je predvsem v tem, da vsebuje sveže sadje, medtem ko so v industrijskih sadne sladkorne kaše, ki se razlikujejo po vsebnosti sadja. "V 99 odstotkih sladoledov cena predstavlja kakovost," pravi Komanova. Dražji sladoledi navadno vsebujejo večji, cenejši pa manjši odstotek sadja. Sladoled ima veliko hranljivih snovi. Tisti pripravljen doma vsebuje mleko, jajca, smetano (...), zato ni le sladica, ampak obrok. "Sama dajem v sladoled veliko sadja – pretlačenega ali v koščkih –, zato ga z veseljem ponudim tudi otrokom," dodaja nutricionistka. Sadni sladoled lahko torej kot alternativo sadju ponudimo za malico. Ne smemo pa pozabiti, da vsebuje veliko maščob in sladkorjev, zato je zelo kaloričen. Kot sladico po obilnem kosilu si ga lahko privoščijo predvsem športniki, manj dejavni ljudje pa naj si ga privoščijo kot nadomestek obroka ali sladico po lažjem kosilu.

Za kremast sladoled dodajte jajca

Najnaravnejši bo gotovo doma pripravljen sladoled. Če želite pripraviti kremastega, ki se topi počasneje, masi dodajte jajca. Domač sladoled bo boljši, če ga pripravite s strojčkom za sladoled, lahko pa ga pripravite tudi ročno, vendar taka priprava zahteva več časa, maso v zamrzovalniku pa je treba večkrat premešati.

Sadni sladoled

Sestavine: lonček jogurta, lonček sladke smetane, jajce, lonček malin (ali drugega sadja), pol lončka sladkorja v prahu

Priprava: Beljak stepite v sneg, nato stepite še rumenjak in mu dodajte sladkor. Vse skupaj zmešajte s stepeno sladko smetano, da dobite kremasto maso, tej pa nato dodajte jogurt. Če kot sadje dodajate maline, jih najprej pretlačite skozi cedilo, da dobite kašo. Postavite v zamrzovalnik in večkrat premešajte.

Vaniljev sladoled

Sestavine: 4 rumenjaki, 150 g sladkorja, 2,5 dcl sladke smetane, 1,50 dcl mleka, izpraskana sredica 1/2 stroka vanilje ali 1 vaniljev sladkor

Priprava: Rumenjake in sladkor penasto stepite, dodajte vaniljo ali vaniljev sladkor, smetano in mleko. Maso zlijte v strojček za sladoled. Posodo strojčka za pripravo sladoleda napolnite le do dveh tretjin, saj masa med zamrzovanjem naraste.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.