Magazin > Odnosi in prosti čas
425 ogledov

Rizični simptomi za bronhiolitis

zivljenje 10.02.14. otrok, foto: shutterstock Shutterstock
Prizadene otroke, mlajše od dveh let, pri težjem obolenju pa so bolj ogroženi mlajši od šestih mesecev.

"Na pediatrični kliniki zaznavajo povečano obolevanje za bronhiolitisom. Hudo obolevajo predvsem dojenčki," je zapisano na spletni strani enega izmed ljubljanskih vrtcev. V službi za pljučne bolezni na pediatrični kliniki so nam informacijo potrdili.

Nalezljivo

Bolezen povzročajo virusi, med katerimi je najpogostejši respiratorni sincicijski virus (RSV). Virusi se običajno prenesejo s starejših sorojencev ali drugih članov družine, ki imajo izražene le prehladne znake. Virusi se prenašajo s človeka na človeka. Živijo v kapljicah, ki pridejo v zrak, ko bolnik kašlja ali kiha. Virusi v kapljicah preživijo na površinah tudi več dni. Tako se virus prenaša tudi prek rok. Največ obolelih je v jesenskih in zimskih mesecih, sicer pa se okužba lahko pojavi v kateremkoli letnem času.

Inkubacijska doba

Giblje se od nekaj dni do enega tedna. Bolezen traja približno 12 dni, a otroci s hujšo obliko okužbe lahko kašljajo še nekaj tednov. Bolezen doseže vrhunec drugi ali tretji dan po tem, ko otrok začne kašljati, in po tem, ko se pojavijo težave z dihanjem. Stanje se nato začne izboljševati.

Brez antibiotikov

"Zdravljenje bronhiolitisa je simptomatsko. Najpomembnejši so postopki, s katerimi otrok dobi dovolj kisika. Da bi to dosegli, kadar je treba, dodajamo kisik v vdihanem zraku, lahko pa uporabimo tudi zdravila za odpiranje dihalnih poti v obliki inhalacij ali vpihov. Otroka običajno ne zdravimo z antibiotiki, ker bronhiolitis povzročajo virusi in antibiotiki ne delujejo na viruse," je zapisano v dopisu pediatrične klinike.

Ukrepi za preprečevanje

Skrb za dobro higieno rok in kašlja je nujen ukrep pri preprečevanju bolezni. Svoje in otrokove roke pogosto umivajte z milom in vodo. Izogibati se je treba prostorov, v katerih je veliko ljudi, zato takrat, kadar so okužbe dihal pogoste, z otroki ne obiskujte nakupovalnih središč. Prehlajene ljudi prosite, naj otroka ne obiskujejo, dokler se popolnoma ne pozdravijo, izogibati se je treba tudi cigaretnemu dimu. V času pogostih okužb dihal naj, če je to mogoče, starejši sorojenci ne obiskujejo vrtca.

Znaki, ki nakazujejo začetek bolezni:

  • Zamašen nos ali izcedek iz nosu: Začetni stadij bolezni je podoben običajnemu prehladu.
  • Kašelj: Ta je na začetku blag.
  • Povišana telesna temperatura: Temperatura je višja od 38 stopinj Celzija.
  • Zmanjšan apetit: Otroci imajo navadno slab apetit in ne jedo.

Ko bolezen napreduje, se lahko pojavijo še:

  • Hitro ali oteženo dihanje:To se pokaže s frekvenco dihanja v spanju in ugrezanjem medrebrnih prostorov, lahko pa tudi s stokanjem.
  • Premori v dihanju: Pri dojenčkih se lahko pojavijo premori v dihanju, ki trajajo več kot 15 ali 20 sekund.
  • Piski in poki nad pljuči: Te lahko sliši zdravnik s stetoskopom.
  • Odklanjanje pijače: Zaradi težkega dihanja otroci odklanjajo hrano in pijačo.
  • Utrujanje: Dojenčki se med dojenjem in hranjenjem po steklenički lahko zelo hitro utrudijo.

Če se pojavijo znaki napredovane bolezni, z otrokom nujno obiščite zdravnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.