Magazin > Odnosi in prosti čas
951 ogledov

S temi nasveti bo vaša vrtna zabava najboljša v ulici

žar, piknik, prijatelji, vino Profimedia
Zanjo ne potrebujete veliko, le dober načrt!

Pri vrtni zabavi je najpomembnejše to, da se lahko sprostite in uživate. Preden se lotite priprave seznama stvari, ki jih potrebujete za neverjetno zabavo, je dobro vedeti, kaj potrebujete in česa ne smete nikoli narediti. Tako boste pripravili zabavo, ki si jo boste prav zagotovo zapomnili. Strokovnjaki za zabave pri Gardenpartyetc so pripravili nasvete in trike, s katerimi bo načrtovanje zabave potekalo veliko bolj gladko.

Določite temo vrtne zabave

"Določitev teme vaše zabave vam pomaga pri izbiri ustrezne dekoracije, hrane in pijače, kar vam pomaga prihraniti čas," so zapisali v spletnem članku. Ker se boste nečesa striktno držali, ne boste imeli pomislekov glede pravilne izbire okrasov ali podobnega, kar bo posledično poskrbelo tudi za boljše razpoloženje na zabavi.

Pri izbiri teme pa je vedno dobro, da se izognete preveč "čudnim" ali ekstremnim temam. Stare in priljubljene teme so običajno vedno najuspešnejše.

Ne skoparite pri mizah in stolih

Ni nujno, da ustvarite občutek restavracije na svojem dvorišču, vendar je dobro, da ne izberete ravno najcenejših miz ali stolov. "Za zunanje pohištvo se obrnite na krajevne tržnice in trgovine z rabljenimi izdelki. Tam boste dobili ugodno ponudbo, izdelki pa bodo precej ustvarjalni," so še zapisali. Tako lahko starinski mizi dodate čisto nov lanen prt in dobite tisti rustikalni videz, ki si ga mnogi želijo.

Vrtno pohištvo | Avtor: Profimedia Profimedia
Za iskanje rabljenega pohištva predlagajo tudi brskanje po spletnih mestih za prodajo ali po forumih lokalnih skupnosti, kjer ljudje običajno podarjajo starejše izdelke. Pomembno si je zapomniti, da lahko še vsak tako star izdelek polepšamo z malo brušenjem in barvanjem.

Ustvarite dobrodošlico za svoje goste

Vaši gostje bodo navdušeni nad povabilom, zato poskrbite, da jim ob prihodu izrečete lepo dobrodošlico. Če boste priredili večerno zabavo, lahko to naredite z lepo osvetlitvijo na dvorišču.

"Prvi vtis pomeni vse, zato je tema zabave še toliko bolj pomembna in pri tem je ključnega pomena prav osvetlitev." Če boste priredili rustikalno zabavo, ob vrtni poti ali dovozu postavite sveče. Če pa vam je pogodu bolj eleganten videz, pa z majhnimi lučkami okrasite drevesa. Prav tako ne pozabite vključiti tudi priročne mize s pijačo v bližini vhoda. Tako bo gost že takoj ob prihodu postrežen s svojo najljubšo pijačo.

Žar Sezona piknikov Zdravje Tako pripravite najboljše bučke na žaru

Ne pozabite na kodeks oblačenja!

Kadar prirejate zabavo ob bazenu, bodo vsi gostje vedeli, kaj morajo obleči. Stvari pa se malo zapletejo, kadar na vabilu piše le "vrtna zabava". Zato boste morali biti malo bolj natančni. Ne pozabite povedati, kakšen je kodeks oblačenja, še posebej če načrtujete bolj uraden dogodek.

Nič ni bolj nerodno za goste kot pa občutek sramu, kadar na razkošno zabavo pridejo v oblačilih za na plažo. Kadar slog oblačenja ni točno določen, je najboljše, da se oblečete enostavno. Vedno pa imate možnost, da goste prosite, naj se oblečejo v svetle barve ali pa imajo na sebi vzorce z rožami. 

Piknik | Avtor: Profimedia Profimedia
Naredite načrt za vse vremenske razmere

Pomembno je, da ste pripravljeni na vse vremenske razmere. "Pri načrtovanju vrtne zabave se pripravite na vse. V primeru dežja si zagotovite zavetje, na primer paviljon ali šotor, ki mora biti tudi ustrezno zavarovan v primeru vetra. Če pa imate zabavo sredi vročinskega vala, pa poskrbite, da bo na voljo dovolj sence in veliko osvežilnih pijač," svetujejo na Gardenpartyetc.

Če vaša terasa ni pokrita, razmislite o začasnih pokrivalih. Pri tem lahko izbirate med številnimi elegantnimi in cenovno dostopnimi idejami za paviljone. Lahko pa naredite še en korak dlje in najamete majhen šotor, ki je ob straneh odprt. Ta bo vaši zabavi vnesel pravo merico elegance.

Znebite se nadležnih žuželk

V toplejšem vremenu predstavljajo žuželke veliko nadlogo, zato morate pri načrtovanju vrtne zabave tudi to upoštevati. Nihče si ne želi mušic v pijači, zato običajne kozarce nadomestite s kozarci za marmelado, ki imajo luknjo v pokrovih. Skoznje potisnite slamice, ki jih lahko uskladite tudi s svojo barvno temo.

Kot alternativo lahko seveda še vedno uporabite repelente proti žuželkam. "Na svoj vrt diskretno postavite sveče s citronelo, da odvrnete nadležne mušice. Obenem pa imejte na voljo tudi dovolj pršila proti žuželkam, ki bo gostom vedno pri roki."

Okoli zunanjega prostora za sedenje lahko postavite tudi različne rastline, ki učinkovito odganjajo komarje, obenem pa polepšajo prostor.

Posvetite se dekoracijam

ženska baloni | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Pri okrasitvi so najpomembnejše podrobnosti. Tako lahko v večernih urah prižgete viseče luči, med dnevom na tla položite blazine in pijačo postavite v vedro ledu, da bo ostala hladna. Pri dekoraciji ne pretiravajte, namesto tega bodite raje rahlo ustvarjalni s stvarmi, ki so pomembne, saj bodo vaši gostje to zagotovo cenili.

Da vaša zabava ne bi bila dolgočasna, lahko okrasite tudi svoj vrt. Dobra zamisel so vedno biorazgradljivi baloni, ki polepšajo prostor, obenem pa prispevajo k varovanju okolja. Če ste bolj nori na rože, lahko naredite cvetlične stene, ki bodo prav zagotovo poudarile ozadje vaše zabave.

Ne pozabite na darila za goste

Ko se vaša zabava počasi končuje in gostje začnejo odhajati, jim ne pozabite podariti majhnega poslovilnega darila v zahvalo, da so prišli. Ni nujno, da za darila zmečete cel kup denarja. Najboljše je, da jim podarite neko malenkost, ki se sklada s temo zabave.

Nekaj izvirnega in ročno izdelanega je vedno dobra ideja, tako lahko spečete piškote, majhne tortice ali pa v škatlo položite sveže narezano sivko, ki ji dodate še druge cvetove. Če je bila vaša zabava bolj razkošnega tipa, lahko napolnite košaro z zavitimi darili, ki si jih gostje izberejo ob odhodu.

 

Kakšno hrano naj postrežem?

Izbira hrane na zabavah je vedno težka, saj ima lahko veliko gostov različne alergije, bolezni ali pa so na dieti. Preden se lotite kuhanja in pripravljanja, se pri gostih pozanimajte, kakšno hrano jedo. Pri hrani velja moto, več je vedno boljše, zato pazite, da gostje ne bodo ostali lačni.

Manjše porcije in manjši krožniki so vedno dobra ideja, saj preprečujejo nastanek nepotrebnega nereda. Prav tako postrezite narezke, ki vključujejo meso, kot tudi predjedi, kot so majhne polnjene paprike, olive ter artičoke. Obenem lahko postrežete tudi pladnje z najrazličnejšimi vrstami sira.

narezek, sir, salama | Avtor: Profimedias Profimedias
Seveda pa ne smete pozabiti na nekaj sladkega, kar je vedno najbolj priljubljeno na zabavah. Pri tem raje specite manjše tortice ali kolačke, saj se gostje tako pri jedi ne bodo umazali.

Če veste, da bodo na zabavi tudi vegani, jim ponudite brezčasno slano pecivo z različnimi rastlinskimi nadevi. Lahko pa postrežete tudi rastlinski krožnik z mešanico falaflov, zelenjave na žaru, paprike in ostalimi dobrimi jedmi.

Če pa vse propade, pa lahko še vedno prižgete pečico za pico ali žar in priredite tradicionalni piknik.

dezurni@styria-media.si

Žar Recept Zdravje Paprike na žaru? Tako jih pripravite
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.