Magazin > Odnosi in prosti čas
3967 ogledov

Sami si naredite kremo za roke

krema, obraz, ženska Shutterstock
Čeprav so temperature za ta letni čas razmeroma visoke, ne smemo pozabiti na kožo, še posebej na rokah. Predstavljamo vam nekaj receptov, kako si lahko skoraj brez stroškov kremo naredite kar sami.

Naslednji recepti vam bodo pomagali pri suhi koži rok.

Ognjičeva krema

Ognjič zdravi modrice, opekline, preležanine, vnetja, razširjene vene na nogah in rane.

Sestavine:

– pol litra oljčnega olja
– pollitrska posoda svežih ognjičevih cvetov
– 12 dekagramov čebeljega voska

Olje in cvetove segrejemo v posodi nad soparo. Ko je tekočina vedno bolj motna in rumena, pustimo stati deset minut in precedimo, najbolje skozi gazo. V mešanico dodamo čebelji vosek; najbolje je, če ga prej naribamo. Ko se masa raztopi, jo prelijemo v za to pripravljene posodice. Počakamo nekaj ur, da se krema ohladi. Namesto ognjiča lahko dodamo žajbelj.

Sivkina krema

Sivka deluje na telo zelo sproščajoče in pomirjevalno. Primerna je za vse tipe kože in nima stranskih učinkov. Pomaga tudi pri celjenju ran, kožnih boleznih, zdravljenju opeklin in pikov ter je učinkovita za čiščenje kože.

Sestavine:

– skodelica sivkinih cvetov
– 2 skodelici oljčnega olja
– skodelica naribanega čebeljega voska
–10 kapljic eteričnega olja sivke

V posodi nad soparo segrejemo olje in dodamo cvetove sivke. Zmes malo prekuhamo, odstavimo in pustimo nekaj ur, da se ohladi. Nato jo precedimo skozi gazo. Mešanico znova segrejemo v vodni kopeli in ji dodamo vosek. Odstavimo in dodamo zadnjo sestavino – eterično olje. Prelijemo v posodice in počakamo, da se krema ohladi.

Mandljeva krema

Mandljevo olje je blago in ne draži kože ter ima zelo dobre hranilne lastnosti. Pomaga ohraniti kožo mehko, voljno in gladko.

Sestavine:

– 1/4 skodelice čebeljega voska
– 1/2 skodelice mandljevega olja
– 1/2 skodelice kokosovega olja
– 1/4 skodelice kateregakoli eteričnega olja

V posodi na majhnem ognju stopimo čebelji vosek, ki smo ga prej naribali, in zmesi dodamo mandljevo olje. V drugi posodi pogrejemo eterično olje. Olje ohladimo in dodamo kokosovo olje. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v posodice. Krema bo uporabna, ko se zmes ohladi.

Ali pijete dovolj vode?

Izsušena koža na rokah je lahko velik pokazatelj pomanjkanja tekočine v telesu. Priporočamo vam, da na dan popijete najmanj 1,5 litra vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.