Magazin > Odnosi in prosti čas
153 ogledov

Še vedno ohlapen trebuh

telo, trebuh, postava Žurnal24 main
Bralko s štirimesečnim sinom zanima, kako naj si povrne lepo postavo, ki jo je imela pred nosečnostjo.

Pred štirimi meseci sem rodila sina. Na začetku se je postava kar hitro izboljšala, najbrž zaradi dojenja in krčenja maternice. Zdaj se je kar ustavilo. Pred slabim mesecem sem začela s hitrimi daljšimi sprehodi. Jem pa res še vedno veliko, vendar zdravo, saj sina še vedno dojim. Kljub temu imam še vedno zelo ohlapen trebuh, kilogrami pa kar ne gredo dol. Kaj mi priporočate, da se bo moja postava čimhitreje izboljšala in da hkrati ne bi škodila svojemu telesu in svojemu sinčku?

Odgovarja: Irena Pfundner Tkalec, Hiša plesa in materinstva "Plešem zase"

Pozdravljeni,

ohlapen trebušček je sicer čisto lep spomin na nosečnost, toda hitro lahko postane neprijeten na pogled. Zlasti v mesecih, ko se pripravljamo na morske potepe.V nosečnosti se je vaš trebušček precej povečal, koža se je raztegnila. Na elastičnost kože težko vplivamo, lahko poskusite s kakšnimi kremami, ki vzpodbujajo večjo elastičnost, toda rezultat v praksi ni 100-odstotno zagotovljen.

Vsekakor pa lahko vplivate na obseg svojega trebuščka. Skupaj s trebuščkom se je namreč raztegnila tudi globoka trebušna mišica, ki poteka vzdolž trebuščka in ta mišica je edina, ki zares lahko povleče trebušček nazaj v prvotno stanje.Vsekakor bi priporočala, da se udeležite kakšne organizirane vadbe za mamice z dojenčki oziroma mamice po porodu, kjer se boste intenzivno posvetili tej globoki trebušni mišici in mišicam medeničnega dna.

Trebušno steno je treba povrniti v prvotno stanje, tako da začnemo krepiti mišice od znoter navzven. S preprostimi stiski popka proti hrbtenici denimo. Nekajkrat na dan stisnite popek notri, vsakič ko dvignete dojenčka ali ko opravljate kakšna druga opravila. S tem se bo krepila ta globoka trebušna mišica, ki bo vaš trup objela kot nek naravni navidezni steznik. Ne priporočam, da izvajate običajne vaje za krepitev trebušnih mišic, denimo trebušnjake leže na hrbtu, saj si s tem lahko storite več škode kot koristi. Diastaza (razmak preme trebušne mišice) se morda še ni dovolj zmanjšala, zato te vaje niso najprimernejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.