Magazin > Odnosi in prosti čas
58 ogledov

Sestavite si porodni načrt

Naravni porod močneje povezuje mamico in otroka. Žurnal24 main
Pred porodom sestavite načrt porodne skrbi kot sporočilo zdravstvenim strokovnjakom, s katerimi se v porodnišnici pogosto srečate prvič.

“Prav vsak porod je edinstven, tako kot sta posebna mama in otrok, ki prihaja na svet, zato poroda ne moremo načrtovati,” je povedala dr. Zalka Drglin iz Združenja Naravni začetki in dodala: “Pa vendar je priporočljivo, da ženska pred porodom sestavi načrt porodne skrbi kot sporočilo zdravstvenim strokovnjakom, s katerimi se v porodnišnici pogosto sreča prvič. Z njim jim pove, kdo je ter kakšno pomoč, podporo in posege med porodom pričakuje, od koga in v kakšnih okoliščinah.”

Kot je pojasnila Drglinova, je za odlično obporodno skrb značilno upoštevanje posebnosti otroka in matere ter pričakovanj in potreb bodočih staršev. “Vsako nosečnico in bodočega očka je nujno povabiti k aktivnem sodelovanju pri oblikovanju varnega in radostnega poroda po njihovi meri. Zato je smiselno, da bodoča starša porodni načrt že v nosečnosti uporabita za temelj pogovora z babico, ki bo navzoča pri porodu,” je svetovala sogovornica.

Izberite babico

Vnaprejšnja izbira babice je vsekakor dobra odločitev, “saj medsebojno zaupanje med babico in porodnico vzpostavlja temelj za sproščen porod, temeljito poznavanje porodnice pa babici olajšuje izbiro najustreznejše skrbi in resnično individualizirano porodno pomoč,” je pojasnila Drglinova, ki je tudi svetovalka ženskam v duševnih stiskah v nosečnosti in po porodu. “Če je na primer nosečnica babici zaupala svojo hudo spolno izkušnjo, bo senzibilizirana babica skrbela za kar največje varovanje zasebnosti in na primer za to, da bo opravila kar se da malo vaginalnih pregledov,” je dodala sogovornica. Žal pa je pri nas za zdaj izbira babice mogoča le izjemoma, zato se bodoče mamice pozanimajte pri vodjih babic ali vodstvu porodnišnic.

Idealno porodno okolje

“Najpomembnejši del porodnega okolja so ljudje, zdravstveni strokovnjaki in bližnji, ki ustvarjajo ozračje zaupanja v porodni proces, s svojo navzočnostjo izražajo podporo in takrat, ko je to utemeljeno, v soglasju s porodnico posegajo z zdravili in ukrepi,” je idealno porodno okolje opisala Drglinova in dodala: “Da je rojevajoča ženska lahko v stiku z lastnim telesom in občutki, mora imeti možnost, da se nanje lahko odziva s prostim gibanjem, veliko pa prispeva zamračen in topel prostor s preprostimi pripomočki za udobje porodnice in navzočih.”

Usmerite se v notranje moči

In kako se soočiti s strahovi pred bolečinami pri porodu? “Ne pomaga, če strah kar potisnemo v kot. Dobro je vedeti, da je porodna bolečina obvladljiva in smiselna. Načeloma velja: bolj ko lahko posameznica svoje porodno okolje sooblikuje tako, da bo v njem sproščena in domača, kjer lahko odvrže nepotreben nadzor nad telesom in se usmeri na svoje notranje moči, pri tem pa uporablja dihalne tehnike, vizualizacijo, masažo in podobno, lažje ji bo porajati otročka. Ohrabrujoče pa je, da ženske polagoma opuščamo napačno predstavo o porodu kot muki, ki naj bi jo prestale za to, da postanemo matere, in se medsebojno vse bolj podpiramo pri uresničevanju pogojev za to, da porod (p)ostane radosten in okrepljujoč dogodek.”

Priprava na porod

  • Če vas je poroda strah, strah preoblikujte v pomočnika. Raziščite zgodbo vašega rojstva in družinsko izročilo o porodu ter ju obrnite v svoj prid.
  • Izvor dobrega poroda je materino celostno zdravje: telesno, duševno in duhovno. Zato v nosečnosti dobro skrbite za svoje zdravje in tako tudi za zdravje otroka. Pri tem naj vam pomagajo bodoči oče, bližnji in zdravstveni strokovnjaki.
  • Povežite se z izkušenimi materami, ki jim zaupate, ter se učite iz njihovih pričevanj.
  • Postavite pomembno na prvo mesto: soustvarjajte ljubeče okolje za otroka, zase in za svojo družino.
  • Informirajte se o tem, kakšne so resnične potrebe porodnice in dojenčka, ki se rojeva, kaj podpira fiziološki porod in kaj ga zavira. Seznanite se z doktrino porodne pomoči v izbranem porodnem okolju in raziskujte tako dolgo, dokler niste zadovoljni z odgovori na bistvena vprašanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.