Magazin > Odnosi in prosti čas
21199 ogledov

Skrivno sporočilo: Ta ženska je v nevarnosti

pomoč YouTube
Ta znak bi morali vsi poznati.

Po spletu se širi video skrivnega znaka, s katerim lahko žrtve družinskega nasilja opozorijo na to, da so v nevarnosti.

Znak so si izmislili pri fundaciji Canadian Women's Foundation. Kot je znano, je družinskega nasilja zaradi karantene še več, zato bi poznavanje tega signala lahko reševalo življenja. 

V videu vidimo dve prijateljici, ki se pogovarjata o bananinem kruhu, a svetlolaske v resnici ne zanima recept. Za njo ves čas stoji partner … Prijateljici poskuša povedati, da potrebuje pomoč. Proti kameri je obrnila odprto roko, nato je palec potisnila v dlan in roko zaprla v pest.

Ta znak se je hitro razširil po spletu. "Če bi med video klicem videla ta znak, bi se na varen način pozanimala o tej osebi. Gre za to, da osebe vedo, da smo tukaj zanje in da smo videli signal ter da jim lahko pomagamo,“ je povedala Andrea Gunraj iz prej omenjene fundacije in še dodala, da bi bilo dobro, da osebo, ki je v nevarnosti, pokličemo po telefonu in se z njo ne pogovarjamo ob vključenem zvočniku. Postavljamo ji le vprašanja zaprtega tipa (da, ne odgovori), da njihov partner ne bi ugotovil, o čem teče beseda.

Več nasilja tudi v Sloveniji

Statistični podatki za leto 2020 kažejo rast kaznivih dejanj nasilja v družini. Do konca novembra je policija obravnavala 1346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba, kar je skoraj 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, piše STA.

Naraščanje družinskega nasilja beležijo vse policijske uprave z izjemo mariborske. Kar za tretjino več ovadbo so tako podali policisti na območju Nove Gorice (65), na območju Murske Sobote za dobro četrtino (95), na območju Kopra (97) in Ljubljane (384) pa za dobro petino več kot lani.

V zadnjem obdobju so obravnavali tudi nekaj primerov kaznivih dejanj zoper življenje in telo, kjer je najprej prišlo do spora v okviru izvenzakonske oziroma družinske skupnosti, v nadaljevanju do nasilja in celo do umora žrtve ter na koncu do samomora storilca.
Priče družinskega nasilja lahko pokličejo na številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200, lahko pa prijavo anonimno oddajo tudi na spletni strani policije.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.