Magazin > Odnosi in prosti čas
1923 ogledov

Ste v zvezi z manipulatorjem?

prepir
Medosebni odnosi so pogosto zapleteni. Predvsem s partnerjem in bližnjimi se pogosto nezavedno zapletemo v vzorce ali igre. "Vsak se je že kdaj znašel v situaciji, ko je imel občutek, da se je pogovor z bližnjim odvrtel po že znanem scenariju, saj je vedel, kakšen bo razplet," pravi psihoterapevtka PhDc. Mirjana Franković, Spec. Dipl. Ekon., TA psihoterapevtka in nam svetuje kako se igric in vzorcev rešiti.

V medosebnih odnosih se pogosto zapletemo v vzorce, ki jih je težko spremeniti. V pogovorih ali prepirih imamo lahko občutek, da smo neko situacijo že doživeli in natančno vemo, kako se po razpletla. Pogosto nas taka komunikacija frustrira in iščemo pot, kako se rešiti iz tega začaranega kroga oz. igre kot ponavljajočega vzorca.

Pri tem je pomembno, da ločimo zavestne in nezavestne igre. "Razlika med njimi je v tem, ali se oseba (igralec) svojega motiva za igranje zaveda in ga izvaja namerno ali se ga ne zaveda," razloži psihoterapevtka PhDc. Mirjana Franković. Nezavestna igra je obrambni mehanizem, zavestna igra pa se izvaja namerno in je tako lahko zelo škodljiva. "Obrambni mehanizmi so nam nekoč v življenju (davno v otroštvu) pomagali preživeti v naših primarnih družinah, a v odrasli dobi so zelo moteči in tudi škodljivi," dodaja.

razhod prepir ločitev prekinitev razšla | Avtor: Profimedia Profimedia

Igre prevare

"Zavestne igre niso obrambni mehanizem, temveč se v transakcijski analizi imenujejo igre prevare, saj igralec za dosego svojega cilja namerno uporablja manipulacijo, ki vključuje laži in prevare," opozarja Franković. Z igrami prevare se želijo posamezniki okoristiti (finančno, materialno, statusno, maščevanje), pogosto pa želijo tudi pridobiti vpliv nad osebami.

"Manipulacija je odnos med ljudmi, v katerem niso upoštevane potrebe vseh udeležencev. Povezana je z izkoriščanjem in zavajanjem, z nehumanostjo in neetičnostjo, ki jo izraža manipulator v svojih dejanjih na poti do uspeha, samopotrjevanja in za dosego svojega cilja," razloži Franković. Pogosto so žrtve manipulatorjev, ki se poslužujejo iger prevare za doseganje svojih ciljev, ljudje, ki želijo ugajati, so odvisni od potrditve drugih in se pogosto ne znajo odločiti kaj bi radi.

Pri ljudeh, ki se poslužujejo iger prevare, psihoterapevti velikokrat ugotovijo narcisoidne težnje. Manipulatorji imajo pogosto mejno osebnost, so sociopati ali imajo druge osebnostne motnje. Med njih štejejo tudi odvisniki.

Je manipulator vedno tudi psihopat?

"Pogosto, da," ugotavlja psihoterapevtka. "Človek, v katerem je odsotnost strahu (sposobnost nepremišljenega tveganja) združena s pomanjkanjem empatije in krivde ter z nezmožnostjo oblikovanja globokih čustvenih vezi z drugimi ljudmi, se na poti do svojega cilja ne ustavi pred ničimer. Za psihopata so drugi zgolj in samo predmet uporabe. Pomenijo mu le sredstvo za neposredno zadovoljevanje svojih potreb."

Ljudje, ki se srečujejo z manipulatorji v zasebnem življenju, pogosto sploh ne vedo "kaj se jim je zgodilo". "Pri najuspešnejši manipulaciji drug udeleženec manipulacije ne prepozna in je celo zadovoljen, da lahko sodeluje z manipulatorjem, saj si domišlja, da je cilj drugega tudi njegov cilj," opozarja Franković.

pogovor | Avtor: Profimedias Profimedias

In kako se rešiti iz nezdravih vzorcev?

"Na primer za človeka, ki uporablja obrambo »Ugajaj drugim!« in je v odnosu s psihopatom (ali narcisistično osebnostjo), lahko ta obrambni mehanizem postane poguben. Kako se izvleči iz primeža zavestnih ali nezavednih iger, ki nas vedno puščajo z občutkom osebnega poraza? Tako, da izstopimo iz iger," svetuje psihoterapevtka.

Raziskati moramo samega sebe in svoje odnose ter tako prepoznati nezavedne in zavedne vzorce. "Poiščemo globje motive za ponavljanje teh vzorcev, nato izstopimo. Če za nekoga posumite, da je psihopatsko ali narcisistično osebnostno strukturiran je edini način, da se zavarujete ta, da se umaknete iz njegovega dosega. Če ostajamo v njegovem krogu, ker imamo koristi od tega odnosa, je morda na mestu premislek tudi o tem, kdo kaže znake manipulatorskega vedenja," ugotavlja Franković.

Se prepoznate v zapisanem in bi želeli več nasvetov priznane psihoterapevtke? Obiščite forum Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti in novi moderatorki psihoterapevtki PhDc. Mirjana Franković, Spec. Dipl. Ekon., TA psihoterapevtka postavite svoja vprašanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.