Magazin > Odnosi in prosti čas
50 ogledov

Številka veterinarja naj bo pri roki

Odprto okno v avtu Žurnal24 main
Poskrbite za primerno potovalno lekarno in druge preventivne ukrepe, da se počitnice z vašim ljubljenčkom ne bi spremenile v nočno moro.

Tisti, ki nameravate svojega ljubljenčka vzeti s seboj na počitnice, se morate zavedati, da nanje pretijo številne nevarnosti. Za brezskrben dopust vam zato svetujemo obisk pri veterinarju, s katerim se pogovorite o nevšečnostih, ki lahko vašemu štirinožnemu prijateljčku in tako tudi vam pošteno pokvarijo zasluženi oddih.

Živalska potovalna lekarna

Tablete proti bolečninam, zdravilo proti driski ali zaprtju, obliži … Večina ljudi pred svojim dopustom poskrbi za polno potovalno lekarno. Svetujemo, da paket prve pomoči pripravite tudi za svojega ljubljenčka, saj nesreča nikoli ne počiva. Živalska potovalna lekarna naj vsebuje povoje, pinceto, antiseptično mazilo in zdravila proti driski - probiotične paste lahko kupite brez recepta, učinkovita sta tudi prah ali pasta z aktivnim ogljem. Če imate žival s kroničnimi težavami, poskrbite, da vam sredi dopusta ne zmanjka zdravil. S sabo je dobro vzeti tudi antihistaminike proti alergijam. Kakšna doza je v primeru alergijske reakcije primerna za vašega ljubljenčka, vam bo povedal veterinar. "Pri pikih insektov je možna anafilaktična reakcija. Če je huda, tablete ne bodo zalegle. Lastnikom tudi zato svetujem, naj v svojem mobilniku shranijo telefonsko številko najbližjega veterinarja za male živali,“ pravi Petra Jagodič, dr. vet.med, z Veterine Jagodič.

Srčne gliste in peščene muhe

Na območju celotnega Sredozemlja se lahko vaš ljubljenček okuži s dirofilariozo oziroma srčno glisto, ki jo prenašajo komarji. Bolezen je bolj pogosta pri psih kot pri mačkah, izognete pa si ji lahko, če boste žival pred potovanjem zaščitili s pripravki proti srčni glisti v obliki tablete ali ampule. "Ne smemo pozabiti tudi na leismaniozo. Psa tretiramo z repelentno ovratnico ali ampulo, ki odganja prenašalca, to je peščeno muho,“ še dodaja Jagodičeva. Primere te okužbe so odkrili v Grčiji, Italiji in tudi na Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.