Magazin > Odnosi in prosti čas
2525 ogledov

Štiri zanimivosti, ki jih morate vedeti za noč čarovnic

zima, luna
V Sloveniji se vsako leto bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, ki se bo najbrž obdržal kot Valentinovo.

Noč čarovnic ali halloween je star keltski običaj, ki ima svoje začetke že v antičnem, predkrščanskem obdobju. Povezan je s keltskim festivalom mrtvih. 31. oktober je predstavljal začetek keltskega novega leta, pa tudi začetek mraza, pomanjkanja in teme.

Ljudje tistega časa so verjeli, da se na ta večer duhovi umrlih poslavljajo od našega sveta. Prižigali so kresove, puščali hrano pred vrati za duše umrlih in na okna postavljali prižgane sveče. 

Od kje ime halloween

K nam se je praznovanje preselilo iz ZDA in drugih angleško govorečih držav in nekoliko spominja na naš pust, ko se preoblačimo v različne kostume in hodimo od vrat do vrat za sladkarije. Ime je okrajšava za All Hallow's Eve, kar pomeni večer vseh svetih.

noč čarovnic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj je samhainofobija

Poenostavljeno je samhainofobija strah pred Halloweenom. Gre za fobijo, ki je tudi klinično diagnosticirana, kot so tudi druge pogostejše in bolj znane fobije.

Zakaj izrezane buče

Izvor tiči v stari irski zgodbi Stingly Jack oziroma zgodbi o skopuškem Jacku. Ta je bil tako skopuški, da je trgoval in prelisičil še samega hudiča, zato ga Bog ob smrti ni želel sprejeti v nebesa. Hudič pa je bil tako jezen nanj, da ga ni sprejel niti v pekel in ga je poslal v temo s kosom žarečega premoga. Jack je dal premog v izrezljano repo in od tedaj hodi z njo naokoli. Na Irskem so zaradi legende začeli izdelovati laterne iz repe, krompirja ali pese in jih ob prazniku postavili v okolico hiše. Buče so se tradiciji pridružile v 16. stoletju v ZDA, ki so se zaradi velikosti hitreje prijele kot manjše laterne iz repe in krompirja.

Prihodnje leto prava noč čarovnic

Na fotografijah povezanih z nojo čarovnic vidimo pogosto polno luno, čeprav ta le redko pade na 31, oktober. Naslednja pa bo že prihodnje leto, leta 2020!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.