Magazin > Odnosi in prosti čas
24 ogledov

Stvari, ki jih čistite narobe

pralni stroj Žurnal24 main
Nekatere metode čiščenja, ki jih uporabljate že od nekdaj, niso tako učinkovite, kot mislite.

Čiščenje je za gospodinje rutina, kar pomeni, da se ga lotevajo več ali manj na enak način. Pri čemer pa ni nujno, da je njihov preizkušen način tudi najbolj učinkovit. Preverite, kako se vi lotite čiščenja stvari, pri katerih največkrat naredimo napako. 

Okna
Verjetno vsaka dobra gospodinja ve, da se na sončen dan ne čisti oken, saj se bodo prehitro posušila in bodo na njih vidne lise. Za čiščenje oken je tako najbolj primeren oblačen dan. Najprej z metlo ali sesalcem odstranite umazanijo. Čeprav nekateri priporočajo uporabo časopisnega papirja, je najboljša rešitev krpa iz mikrovlaken. Okno se bo svetilo kot novo. 

Krožniki, kozarci in pribor
Ko zlagate posodo v pomivalni stroj, si vzemite čas in premislite, kako zložite umazane predmete. Pribor ne sme biti natlačen. Žlice vstavite tako, da so nekatere obrnjene navzgor in druge navzdol. To pravilo ne velja za vilice, saj se bodo najbolje očistile, če bodo obrnjene navzgor. Ne mešajte srebrnega pribora s tistim iz nerjavečega jekla. Predmetov ne nalagajte enega vrh drugega, saj tistega na vrhu razpršena voda ne bo dosegla. Zelo umazana posoda sodi v spodnjo košaro, čim bližje sredini, saj bo le tako učinkovito očiščena. 

Zavese za tuširanje
Zavese ni treba zavreči, ko postane umazana. Operite jo v pralnem stroju, ki ga nastavite na blag cikel z vročo vodo. V pralni stroj dodajte še nekaj starih brisač in dodajte belilo, da odstranite morebitno plesen. 

Madeži na preprogah in oblazinjenih površinah
Ko vidite madež na kateri od omenjenih površin, vam instinkt narekuje, da čistilo razpršite neposredno na madež. Vendar pa je treba biti pri tem previden, saj nočete poškodovati površine, ki jo čistite. Namesto tega raje nanesite čistilo na krpo in ga rahlo vtirajte v površino, dokler madež ne izgine. Enako metodo uporabite za spiranje površine, le da krpo namočite v čisto, hladno vodo. 

Oblačila
Najpogostejša napaka, ki jo storimo pri pranju oblačil, je, da damo preveč pralnega praška ali mehčalca. Prevelika količina teh sredstev ni dobra ne za oblačila ne za napravo ne za vašo kožo. Pri pranju zato vedno upoštevajte priporočila glede na količino oblačil, trdoto vode in glede na to, kako umazana so oblačila. 

Elektronske naprave
Mobilni telefoni, tablični računalniki in druge tovrstne naprave se prav tako umažejo, vendar pa jih ni priporočljivo pršiti s čistilom. Uporabite raje krpo iz mikrovlaken, s katero odstranite madeže. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.