Magazin > Odnosi in prosti čas
281 ogledov

Kako izbrati ustrezno šolsko torbo za vašega otroka

Šolska torba
Veste, kako pravilno izbrati ustrezno šolsko torbo za vašega malčka?

Večina staršev se pred vstopom otroka v šolske klopi znajde pred dilemo, kako izbrati pravo in ustrezno šolsko torbo za otroka. V poplavi najrazličnejših izvedb šolskih torb je zmedenost pred nakupom še toliko bolj prisotna. Ker smo želeli vsaj nekoliko razjasniti, kaj je treba pred nakupom šolske torbe upoštevati, na kaj biti pozoren, smo za pomoč poklicali Špelo Gorenc Jazbec dipl. fiziot., terapevtk0 RNO (Baby Handling), ki nam je prijazno pojasnila:

"Nakup šolske torbe je za vsakega prvošolčka posebno doživetje. Vendar je tudi pri tem veselem opravilu potrebno biti pozoren na nekaj malenkosti. Kot prvo moramo biti pozorni na samo hrbtišče šolske torbe. Hrbtišče naj bo dovolj čvrsto in naj se čim bolj prilega otrokovi hrbtenici. Tudi naramnice šolske torbe naj bodo dovolj široke in udobne, da otroka med nošenjem ne tiščijo. Prav tako je pomembna sama velikost torbe. Vsaj za prvošolčke naj torba res ne bo prevelika. Namreč, če bo torba prevelika in posledično pretežka za otroka, se bo ta pri nošenju le te, da bi obdržal ravnotežje, pretirano nagibal naprej. Kar pa pri otroku, ki je še v intenzivni fazi rasti in razvoja nikakor ni dobro, saj lahko vodi v napačne gibalne vzorce in slabo držo telesa. V višjih razredih torba običajno res postane težja in ravno zato je tudi takrat pomembno, da je hrbtišče torbe dovolj čvrsto in da se čim bolj prilega otrokovi hrbtenici. Pri polnih in posledično težjih šolskih torbah je pomembno, da težo torbe porazdelimo na celo telo in ne le na ramena. Zaradi tega je pametno, če kupimo tako, ki omogoča, da si otrok torbo pričvrsti s pasovi tudi okoli pasu oziroma medenice. Prav tako je zaželeno, da se naramnici na prsih lahko povežeta oziroma zapneta med seboj s pasom."

Jazbeceva pa pravi, da so dobra rešitev tudi torbe na koleščkih: "Vendar je pri tem bolje torbo z obema rokama porivati pred seboj, kot pa jo z eno roko vleči za sabo. Kajti to lahko vodi v asimetrijo gibanja in drže. Slabost teh torb je tudi, da jih šolarji težko nosijo po stopnicah. Teža šolske torbe lahko precej vpliva na držo in gibanje šolarjev. Večinoma so šolske torbe res kar precej težke in velikokrat presegajo priporočenih 10 % telesne teže otroka, ki jo nosi. Pomembno je tudi, da je torba primerno nameščena, da jo nosi na obeh ramah, ne samo na eni, da naramnice niso predolge, da jo šolar nosi čim bolj ob telesu, da so naramnice dovolj obložene, zračne, da je hrbtišče torbe dovolj čvrsto in oblikovano tako, da so deli, ki so bolj obremenjeni, še dodatno oblazinjeni in podobno. Vsekakor ni priporočljivo, da šolar nosi torbo, ki je glede na njegovo težo pretežka, saj to lahko pusti dolgoročne posledice na njegovem gibanju, drži. Vsakodnevne pretirane obremenitve lahko popolnoma spremenijo dinamiko gibanja, spremenijo držo. Več kot je teh napačnih gibov, napačne drže, bolj otrok to sprejme, kot del svoje telesne sheme in tako držo in gibanje zavzame in uporablja vsakodnevno, tudi ko ne nosi torbe. Pretirane obremenitve vsekakor niso priporočljive tudi iz vidika obremenitve sklepov, hrbtenice. V primeru pretežke šolske torbe lahko ukrepamo le tako, da skušamo kupiti čim lažjo torbo in da v torbi nosijo res le učbenike, zvezke in ostalo, kar bodo tisti dan potrebovali. Vendar včasih je tudi to še vedno preveč."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.