Magazin > Odnosi in prosti čas
2827 ogledov

Tako bo vaša božična zvezda preživela do naslednjega božiča

božična zvezda
Ni potrebe, da vsako leto kupite novo.

Ste ena tistih oseb, ki božično zvezo z veseljem kupi na začetku božično-novoletnih praznikov? Jo vržete v smeti tisti dan, ko razredete jelko? Preberite, kako lahko to čudovito božično rastlino ohranite še za naslednje leto.

Toplina in svetloba

Božična zvezda ima rada tople temperature in svetle prostore. Poskrbite pa, da na zvezdo ne bo padala direktna sončna svetloba. Poleg tega poskrbite, da ne bo preblizu radiatorja ali poleti okna. Tudi previsoke temperature so lahko škodljive. Optimalna temperatura za božično zvezdo je nekje med 15 in 20 stopinj stopinj Celzija.

Zalivanje

Voda je dobra za vsa živa bitja, a z zalivanjem ne pretiravajte. Božično zvezdo morate zalivate od spodaj. V krožniček, na katerem stoji lonček, nalijte vodo, ki jo naj roža s pomočjo svojih korenin sama popije, kolikor je potrebuje. Ne zalivajte je, tako kot ste vajeni zalivati ostale rastline. Priporočljivo je, da se krožnik z vodo napolnite vsak tretji dan in po pol ure odlijete vodo, ki je ostala.

Presajanje in urejanje zvezde

Da bi božična zvezda spet vzcvetela po tem, ko ji odpadejo listi, je treba nove poganjke skrajšati na 10 centimetrov. Potem pa jo morate premakniti v sobo, kjer so nižje temperature – ta ne sme preseči 15 stopinj Celzija. Tam naj bo osem tednov. Po teh osmih tednih sledi presajanje. Če bo prehitro rasla, morate nove poganjke redno rezati vse do avgusta.

Komentarjev 1
  • Lavdan 14:04 06.december 2017.

    In ko seštejete čas, ki ste ga porabili.