Magazin > Odnosi in prosti čas
920 ogledov

Tako vam bo uspevala božična zvezda

December brez božičnih zvezd? Skoraj ne gre več. Žurnal24 main
V slovenskih domovih poleg okrašenega drevesca in domačih dobrot skoraj ne sme manjkati niti božična zvezda, priljubljena rastlina, ki okrasi stanovanje v zimskem času. Kako jo negovati, da bo zdržala čim dlje?

Lepota božične zvezde, ki jo krasijo rdeči, bledo zeleni ali rumenkasti, tudi roza cvetovi, bo trajala več mesecev, če je bomo le pravilno negovali. Strokovnjaki pravijo, da je pombno že njeno skladiščenje v trgovinah, kjer mora biti vzdrževana prava temperatura, kjer rastline ne smejo biti na prepihu, ravno tako moramo biti pozorni na transport domov, ko rastline ne smejo biti izpostavljene prehudemu mrazu.

Božična zvezda | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Doma božično zvezdo, svetujejo strokovnjaki Kalie, postavimo v prostor, ki mora imeti najmanj 15 stopinj Celzija, njen prostor naj bo svetel, a ne izpostavljen direktnemu soncu. Na okenski polici, pod katerim je radiator, se ji ne bo godilo najbolje. Božično zvezdo redno in temeljito zalivamo, da bomo preprečili gnitje korenin, iz okrasnega lončka oziroma podstavka odlivamo odvečno vodo.

Pršenje po potrebi

Svetovalci Kalie podarjajo, da moramo paziti na to, kako suh zrak imamo v stanovanju; v primeru, da je presuho, božično zvezdo redno pršimo. Če nam še zeleni listi venejo in odpadajo, je lahko vzrok tudi premočno zalivanje; površina prsti mora biti pred ponovnim zalivanjem suha, ali pa pomanjkanje vode, kar povzroča sušenje prsti okrog korenin.

Proti koncu zime lahko odpadejo vsi zeleni listi, kar je naraven pojav, ovršni listi pa lahko na rastlini ostanejo vse do junija. Božično zvezdo lahko ob ustrezni negi ohranimo celo vse do naslednjega božiča; maja jo presadimo, jo postavimo ven, kjer naj bo na polsenčnem prostoru. Redno jo zalivamo in po potrebi ohranjamo številko poganjkov na štiri do pet.

Oktobra začnemo s prekrivanjem od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra (skupaj 14 ur), s čimer simuliramo kratek zimski dan. To počnemo osem tednov. Po tem času bodo ovršni listi že obarvani in rastlino lahko postavimo kamor želimo, seveda brez pokrivala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.