Magazin > Odnosi in prosti čas
14850 ogledov

Te ikonične naravne znamenitosti ni več ...

slonji rilec Profimedia
Naravna kamnita formacija Elephant Trunk Rock na severni obali Tajvana se je 15. decembra zrušila v morje.

Turisti so drli na severno obalo Tajvana, da bi si lahko ogledali dih jemajočo kamnito formacijo v obliki slona Elephant Trunk Rock. Od 15. decembra pa te naravne znamenitosti ni več, saj se je del zrušil v morje. Kot so povedale tamkajšnje oblasti, se je v zgornjem delu rilca pojavila razpoka, zaradi katere se je kamen prelomil. Zaradi erozije je bila ta znamenitost že od nekdaj v nevarnosti, še toliko bolj, ker je bil lok "rilca" tanek. Obiskovalcem je bil dostop do skale zato prepovedan že do leta 2010.

Turist so žalostni zaradi izgube te edinstvene naravne znamenitosti, ki pa se, kot rečeno, ni zgodila z danes na jutri. Strokovnjak geoznanosti, profesor Shen Chuan-chou, pravi, da je na uničenje te formacije vplivala nenehna izpostavljenost morski vodi in vetru. Zaradi tega se je leta 2017 zrušilo tudi Azurno okno na Malti. 

Geologi se sicer bojijo še za eno tajvansko znamenitost - skalo "Kraljičina glava", ki spominja na pokojno kraljico Elizabeto II. Njen obseg se namreč postopoma krči. 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:54 22.december 2023.

    no zdej pa ima slovenija še eno možnost več da nase potegne horde nevzgojenih turistov, ki sedaj brezciljno begajo po svetu v pomanjkanju iskanja fotk. lahk se jih povabi na Giorenjsko kjer bodo lahko obiskovali in se fotkali ob Babjimu ...prikaži veču zobu na Jelovici. to bo dnarja . nam ne bo treba nobenga davka plačat. aja. kdo pa pobira od turistov prispevke. mogoče bi Avdiča za to najeli, ko zna tako izvabljat donacije od domačinov, da bi še kakšen cent ( evra ni za pričakovat) dobili od turista.